Shop


SOLD!

Broche / Muntbroche

VERKOCHT

Land: Oostenrijk / Habsburgse Rijk

Model: Maria Theresia Thaler

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: Diameter 39.5 mm 2.5 mm

Gewicht: 22 gram

SKU: 10490 Categorieën: , , ,

Deze zilveren muntbroche is gemaakt van een Maria Theresia Thaler dit is een Oostenrijkse munt die in het Habsburgse Rijk geslagen werd en ter nagedachtenis aan het sterftejaar van de Habsburgse keizerin al eeuwenlang het jaartal 1780 draagt.

De inscriptie op deze munt is in het Latijn en betekent: Maria Theresia, door de genade van God, keizerin van de Romeinen, koningin van Hongarije en Bohemen, aartshertogin van Oostenrijk, hertogin van Bourgondië, gravin van Tirol 1780. Rond de rand van de munt staat het motto van haar regeren: Justitia et Clementia, wat Gerechtigheid en clementie betekent.

Omdat van deze thaler een broche is gemaakt, hij is gedeeltelijk uitgezaagd en men heeft er een speld aan bevestigd, weegt hij dan ook minder, 22 gram, dit in tegenstelling tot een hele munt die 28 gram weegt. De muntbroche heeft nog wel dezelfde afmetingen als de originele munt namelijk 39.5 mm in diameter en is 2.5 mm dik.


Bedoeïenenvrouwen dragen om hun status en rijkdom te laten zien sieraden en andere versierselen waarin veel munten verwerkt zijn. Het gebruik van munten stamt nog uit de tijd dat er geen zilverkeuren bestonden en daardoor aan zilveren sieraden niet te zien was wat het zilvergehalte was. Zilveren munten waren de enige manier om een vast zilvergehalte en daarmee een vaste waarde te laten zien. Door het dragen van internationaal geaccepteerde munten was het toch mogelijk weelde en rijkdom te tonen.

Een van de meest geliefde munten om in sieraden te verwerken was de Maria Theresia Thaler. Deze Oostenrijkse munt werd geslagen door keizerin Maria Theresia en was een van de eerste munten met een gegarandeerd zilvergehalte. De munt werd in korte tijd zeer populair in het hele Midden Oosten en daarbuiten. Door de Maria Theresia Thalers in sieraden te verwerken, kon de draagster laten zien dat ze over rijkdom beschikte. De munten werden tot hangers verwerkt op sluiers en gedragen in hoofdversieringen, kettingen, ringen, armbanden en broches. Naast de bekende munten als de Maria Theresia Thaler werden ook veel lokale munten in sieraden en kleding verwerkt, of munten die in de betreffende landen in circulatie waren.