Fanizani Akuda

Fanizani Akuda was een Afrikaans / Zambiaans beeldhouwer geboren 11 november 1932 in Mteya Zambia Stam: Chewa overleden 5 februari 2011 in Chitungwiza Zimbabwe.

Eerste generatie

Fanizani Akuda die ook bekend was onder de naam Fanizani Phiri behoorde tot de belangrijke eerste generatie moderne Zimbabwaanse beeldhouwers. Hij vertrok in 1949 naar Zuid Rhodesië het huidige Zimbabwe om er werk te zoeken en had er verschillende banen waarvan zijn laatste in 1966 als bedrijfsleider.

Tom Blomefield

In 1967 arriveerde hij in Tengenenge waar hij van Tom Blomefield die een jaar eerder een kunstenaars gemeenschap was begonnen een baan kreeg als steenhouwer / steendelver van serpetijnsteen dat geschikt was voor het maken van beeldhouwwerken. Toen hem na enige tijd werd gevraagd om zelf sculpturen te gaan beeldhouwen sloeg hij dit aanbod in eerste instantie af omdat hij bang was om steensplinters in zijn ogen te krijgen. Maar na enig aandringen van Tom Blomefield nam hij dit aanbod toch aan en bleek hij een virtuoos kunstenaar te zijn. Fanizani Akuda was lid van de beeldhouwbeweging Shona en was van 1967 tot 1979 lid van het kunstenaarsdorp Tengenenge (Tengenenge Sculpture Community).

Burgeroorlog

Tijdens de burgeroorlog in 1975 vertrok Fanizani Akuda uit Tengenenge naar Chitungwiza in de provincie Harare. Toen in 1980 Zimbabwe onafhankelijk werd vestigde de Tengenenge Sculpture Community zich opnieuw als belangrijk beeldhouwcentrum, maar Fanizani keerde daar niet terug. Fanizani Akuda bleef als zelfstandig beeldhouwer werkzaam tot aan zijn dood in 2011.

Oeuvre

Het oeuvre van Fanizani bestaat uit zachtaardige en humoristische sculpturen die zo’n groot optimisme uitstralen dat zij iedere toeschouwer zal betoveren. Zijn beeldhouwwerken omvatten gelukkige gezinnen en dieren, maar het meest bekend is hij met zijn “fluitende figuren” / “whistler figures” geworden, dit zijn gestileerde koppen met spleetogen en bolle blazende wangen waarbij de mond bestaat uit een eenvoudig in het midden geplaatst boorgat. Als men met de duim over de mond (het boorgat) wrijft maken de whistlers een karakteristiek fluitend geluid.

Zelfportretten

Fanizani was onder het beeldhouwen altijd aan het fluiten en had zijn ogen als spleetjes dichtgeknepen om de rondvliegende steenschilfers niet in zijn ogen te krijgen. Eigenlijk zijn al zijn whistler figuren zelfportretten.

Solo- en Groepstentoonstellingen

Fanizani Akuda deed mee aan vele solo- en groepstentoonstellingen waaronder die in het National Gallery in Harare Zimbabwe, de Feingarten Galleries in Los Angeles USA, het Commonwelth Institute in Londen Engeland, de Irving Sculpture Gallery in Sydney Australië, Stichting Beelden op de Berg in Wageningen Nederland, Galerie knud Grothe in Charlottelund Denemarken, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren België, de Kew Gardens in Londen Engeland, de Master Sculptors of Zimbabwe in Italië en het Museum Alpin Pontresina in Zwitserland.

Zie de sculpturen van Fanizani Akuda te koop op onze website.