Fernand Vanderplancke geboren 12 augustus 1938 in Brugge is een Belgisch beeldend kunstenaar, beeldhouwer en medailleur.
Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten Brugge waar hij les kreeg van de Poolse beeldhouwer Jósef Petruk.

Fernand Vanderplancke beoefent alle disciplines van de beeldhouwkunst, hij beeldhouwt hout, last metaal en boetseert en modelleert in gips. Deze gipsen modellen zijn de basis voor zijn bronzen beelden die qua uitvoering balanceren tussen het figuratieve en het abstracte. Tevens ontwerpt hij medailles, gedenkpenningen en plaquettes.

Fernand Vanderplancke is al meer dan 20 jaar de vaste maker van de bronzen trofeeën voor de winnaars van de Ronde van Vlaanderen (waarmee hij zéér bekend is geworden), maar bijvoorbeeld ook van de bronzen trofeeën voor de winnaars van enkele Tour de France ritten en het wereldkampioenschap veldrijden in Koksijde.

Tevens maakt Fernand Vanderplancke beelden voor de openbare ruimte zoals: de “Drie meeuwen” op de Zeedijk in De Panne, het standbeeld “Mens en Technologie” op het Jan Piersplein in de gemeente Oostende, het eikenhouten beeldhouwwerk “De Blauwvoet” in de Nieuwpoortse Havengeul, het borstbeeld van Paul Delvaux in het stadspark van Veurne en het borstbeeld van Frank Van Acker in Brugge.

Het werk van Fernand Vanderplancke wordt nationaal en internationaal tentoongesteld, zoals in de Agora Gallery in New York en er zijn meerdere werken van hem geëxposeerd in Parijs. Fernand Vanderplancke kreeg in 1999 een eervolle vermelding van Unesco en in 2021 werd Fernand Vanderplancke met zijn werk als medailleur geselecteerd voor een prestigieuze numismatische (muntkunde) tentoonstelling in Tokyo Japan.

Fernand Vanderplancke is werkzaam in Oostduinkerke een deelgemeente van de gemeente Koksijde.

Zie het beeld / plastiek van Fernand Vanderplancke te koop op onze website.