Messenleggers.

Engeland: Knife rests
Frankrijk: Porte-couteau
Duitsland: Messerbänkchen

Definitie messenleggers: Tafelgerei waar messen met het lemmet op worden gelegd, om het tafellaken niet vuil te maken.

Messenleggers worden simpelweg gebruikt om te voorkomen dat er vlekken op het damast of tafellinnen komt.

In vroeger tijden werd er bij de adel het vlees aangesneden door de butler, of bij de gegoede burger, denk aan de feestdagen zoals Kerstmis, door het hoofd van de familie. Hierbij maakte men gebruik van een trancheer- of voorsnijcouvert en één messenlegger waar men het lemmet van het voorsnijmes op legde.

Aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw ontstaat het gebruik van kleinere messenleggers, één per tafelgenoot, die rechts boven het bord wordt geplaatst. Hierdoor was het wisselen van bestek tussen de verschillende gangen niet meer noodzakelijk.

Etiquette is dat men tijdens de maaltijd het mes en de vork op de rand van het bord legt, tijdens het wisselen van de gangen legt men het mes op de messenlegger. Het verhaal gaat (of dit etiquette was is niet bekend) dat de gastheer of gastvrouw de volgende gang van het diner kon aankondigen door het mes op de legger te plaatsen.

De messenleggers die verhandeld worden in sets van twaalf, zes of vier stuks en in speciaal daarvoor gemaakte foedralen worden opgeborgen, zijn gefabriceerd van diverse materialen zoals: kristal, glas, zilver, aardewerk, ivoor, been, hoorn, parelmoer, kunststof of een combinatie hiervan en in een onbegrensde verscheidenheid van stijlen en vormen, bijvoorbeeld van dierfiguren zoals: honden, katten, herten, paarden, varkens, hazen en vissen, maar ook messenleggers met bloemvaasjes of in de vorm van sportartikelen zoals golfclubs of van groenten zoals asperges. In het zilver zijn buiten de neutrale bolpootjes modellen, messenleggers gemaakt in de stijl passend bij het tafelzilver zoals bijvoorbeeld parelrand.

Deze verscheidenheid van materialen, stijlen en vormen maakt van de messenleggers een prachtig verzamelgebied!

Zie de messenleggers te koop op onze website.