Erik Bertil Vallien geboren 17 januari 1938 in Sollentuna, een buitenwijk ten noorden van Stockholm is een Zweeds beeldhouwer, pottenbakker, ontwerper en wereldberoemd glaskunstenaar.

Vallien studeerde van 1955 tot 1961 keramiek aan de Konstfack School of Arts, Crafts and Design in Stockholm en bracht daarna twee jaar door aan de School for Advanced Industrial Design. Bij Konstfack studeerde hij af als de beste van zijn klas en ontving hij een Royal Foundation-beurs.

Zijn liefde voor keramiek bracht hem naar Los Angeles Californië voor een baan bij HAL Fromholt Ceramics.

In 1963 keerde Vallien terug naar Zweden. Hij werd uitgenodigd door de Åfors glasfabriek, waar hij glasontwerpen maakte en meewerkte aan een succesvolle reorganisatie.

Het werken met glas gaf Vallien de artistieke kansen die in keramiek ontbraken en hij ging zich focussen op het glasblazen.


Bertil Vallien: “Glas biedt mogelijkheden die geen ander materiaal kan. Het is als de uitstorting van een vulkaan waar de gloeiende lava in ijs verandert.”


Bij de glasfabriek van Kosta Boda was hij in de tachtiger jaren een pionier op het gebied van het gieten van glas in zand en begon met het maken van gegoten glassculpturen zoals boten, kaarten en hoofden. De binnenzijde van deze glassculpturen die uitgevoerd zijn in transparant (gekleurd) glas bevatten ingegoten symbolische motieven van bijvoorbeeld metalen mensfiguren, hoofden, kaarten, bruggen, ladders, piramides, sterren, kruisen, en ringen.

Bertil Vallien heeft over de gehele wereld geëxposeerd enkele voorbeelden zijn:

State Herritage Museum te Sint Peterburg Rusland
Nationaal Museum te Stockholm Zweden
Victoria en Albert Museum Londen Engeland
Nationaal Museum voor Moderne Kunst Kyoto Japan
Metropolitan Museum of Art New York Verenigde staten
Museum of Fine Arts Boston Verenigde staten
Powerhouse Museum Sydney Australië

Bertil Vallien heeft talloze prijzen en onderscheidingen gewonnen enkele voorbeelden zijn:

Prince Eugen medaille voor uitmuntende artistieke prestatie in Zweden 1995
Het eredoctoraat van de universiteit van Vaxjö Zweden in 2002
De gouden medaille van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen in 2005
De Libenski Award Seattle (2008).

Heden ten dage is Bertil Vallien nog steeds actief als artistiek kunstenaar (hij is nu in de tachtig).Zie de artikelen van Bertil Vallien te koop op onze website.