Historie / Geschiedenis
Zilveren natfruitlepels of natfruitscheppen werden vroeger gebruikt om ‘nat’ fruit zoals aalbessen, bramen, frambozen of aardbeien op te scheppen en kwamen vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw in gebruik.

Gebruik
Het ‘nat’ fruit of gewassen fruit werd opgediend op een zogenaamde fruittest / uitlekschaal waarop het vocht van het al dan niet gewassen fruit weg kon lekken en werd opgeschept met de lepels en scheppen die voorzien waren van een ajour uitgezaagde bak of schep.

Productie
De zilversmeden uit die tijd konden bij het vervaardigen van de natfruitlepels en natfruitscheppen al hun vakmanschap kwijt zoals: drijven, zagen, graveren, gieten en solderen waardoor zij deel uitmaken van de mooiste dienlepels en dienscheppen die er tijdens de vorige eeuwen geproduceerd zijn.

Doordat de lepels en scheppen zolang gemaakt zijn komen zij in diverse stijlen, modellen, maten en soorten voor en zijn daardoor buiten dat zij nog steeds gebruikt kunnen worden een leuk verzamelgebied voor verzamelaars geworden.

Zie de natfruitlepels te koop op onze website.
Zie de natfruitscheppen te koop op onze website.