Charles Hubert Marie Vos geboren 8 september 1888 in Maastricht overleden 19 februari 1954 in Maastricht was een Nederlands beeldhouwer, edelsmid, keramist en tekenaar. Charles Vos was docent aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool en professor aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten en aan de Jan van Eyck Academie alle in Maastricht.

Hij kreeg zijn opleiding aan de Tekenacademie Antwerpen (waar hij een gouden medaille ontving voor “boetseren naar de natuur”), de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en aan de Rijksacademie van beeldende kunsten Amsterdam.

Charles Vos studeerde in Amsterdam, Parijs, Florence en Rome en was in 1917 winnaar van de “Prix de Rome” wat hem in staat stelde om studiereizen te maken.

Hij was lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers NKVB en “de Bende van De Suisse”, een groep schilders, architecten, dichters, schrijvers en andere cultuurliefhebbers die in de jaren twintig van de twintigste eeuw (net als de leden van de Limburgse Kunstkring) vele avonden doorbracht in Café Suisse aan het Vrijthof in Maastricht.


De Sphinx

Voordat Charles Vos als zelfstandig beeldhouwer zijn kost kon verdienen ging hij in de jaren 1928-1929 aan de slag als ontwerper / vormgever bij de Maastrichtse aardewerkfabriek “De Sphinx”. De toenmalige Sphinx-directeur W. Bonemeijer wilde dat het bedrijf zich meer ging focussen op sier- en kunstaardewerk.

Charles Vos ontwierp diverse plastieken zoals: ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van Prinses Juliana, het wit geglazuurd beeld “Het Ontwaken” dat het ontluikend leven symboliseert. Tevens ontwierp hij beelden van heiligen, dierfiguren en in 1928 het servies “Globe” wat tijdens de Najaarsbeurs in Utrecht gepresenteerd werd. Verder ontwierp hij nog enkele plaquettes en een 40 cm lange liggende Sphinx.


Charles Vos die ook wel de “stadsbeeldhouwer van Maastricht” genoemd wordt is bekend van vele beelden die in Maastricht te vinden zijn, zoals het “Mooswief” op de Markt en het beeld van Servaas aan de Sint Servaasbrug.

In 1938 werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau


Zie een ontwerp van Charles Vos te koop op onze website.