Shop


Asbak

30.00

Ontwerp: Charles Vos

Fabriek: P. Regout / Royal Sphinx

Land: Nederland

Plaats: Maastricht

Provincie: Limburg

Periode: 20e eeuw

Stijl: Zestiger jaren

Model: Sfinx

Materiaal: Aardewerk

Afmetingen: 22 cm lang 7 cm breed 9 cm hoog

Gewicht: 332 gram

Deze asbak naar het ontwerp van Charles Vos is in de zestiger jaren bij P. Regout / Royal Sphinx* in Maastricht Holland gemaakt. De gestileerde licht blauwe in Art Deco stijl en in de vorm van een Sfinx* uitgevoerde asbak draagt aan de onderzijde het merkteken met: aan de bovenzijde een kroon, in het rond Royal Sphinx Maastricht, daaronder Made in Holland en in het midden de Sphinx met daaronder P. Regout, dat tussen 1948 en 2000 in gebruik was. De aardewerk asbak weegt 332 gram is 22 cm lang 7 cm breed 9 cm hoog. De kleur van de asbak is (pastel) lichtblauw en wijkt op de afbeeldingen iets af.


*Petrus Laurentius Regout geboren 23 maart 1801 in Maastricht overleden 18 februari 1878 in Meerssen was een Nederlands industrieel en politicus. Hij geldt als de pater familias van de Maastrichtse ondernemersfamilie Regout en was de grondlegger van de kristal-, glas- en aardewerkfabriek P. Regout & Co. / De Sphinx.


*Een sfinx is een mythisch wezen dat voorkomt in verschillende culturen. Een sfinx wordt niet in elke cultuur hetzelfde afgebeeld, zo is de Griekse sfinx half vrouw, half adelaar maar in Egypte komt de combinatie half man half leeuw voor en soms kan de sfinx bestaan uit twee dierlijke delen. De sfinx van Gizeh in Egypte is de meest bekendste sfinx, hierbij is het ook het grootste beeld van een sfinx ter wereld.


Lees ook het blog: Charles Vos