Nu in 2023 alles in het teken staat van de Johannes Vermeer* tentoonstellingen die het Rijksmuseum Amsterdam en Museum het Prinsenhof in Delft organiseren moest ik denken aan het schilderij dat mijn moeder schilderde van het “Meisje met de Parel”.

Cornelia Hendrika (Corrie) Piek, werd op 24 juli 1921 in Haarlem geboren als een na laatste van zeven kinderen. In 1946 trouwde zij met Alissio Bacilico Petrus Johannes (Louis) Zegwaart die zilversmid van beroep was. Zij kregen twee kinderen, toen die de deur uit waren ging Corrie schilderen en verkreeg haar kennis door zelfstudie (autodidact).

Zij schilderde, tekende en aquarelleerde landschappen, zeegezichten, (bloem)stillevens en portretten waarbij zij gebruik maakte van voorbeelden uit alles wat maar voorhanden was zoals kunsttijdschriften, boeken, kalenders enzovoorts. Zo ook bovenstaande afbeelding van het “Meisje met de Parel” dat zij van een foto uit de krant naschilderde.

Corrie signeerde met: CZP.

Cornelia Hendrika Piek overleed op 31 maart 2004 in Haarlem zij is 82 jaar geworden.


*Johannes Reynierszoon Vermeer geboren 1632 in Delft overleden 1675 in Delft was een Nederlands kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Hij schilderde het “Meisje met de Parel” omstreeks 1665-1667 en is sindsdien uitgegroeid tot diens populairste en kostbaarste schilderij. Het schilderij kwam in 1902 in het bezit van het Mauritshuis in Den Haag.