Louis ZegwaartAlissio Bacilico Petrus Johannes Zegwaart, roepnaam Louis (voor vrienden AaBee), werd 25 maart 1915 in Haarlem geboren (als oudste van drie broers) waar zijn vader en moeder een stoffeerbedrijf runden.

Terwijl het zijn droom was om doktersinstrumentenmaker te worden koos Louis op jonge leeftijd voor de opleiding van goud- en zilversmid. Nadat hij afgestudeerd was ging Louis als zilversmid bij de firma Sauveplanne te Amsterdam werken. De oorlog brak uit (zijn vader was reeds overleden) en zijn moeder werd door de Duitsers opgepakt omdat zij in het verzet zat en werd naar concentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd waar zij gestorven is. Louis stond er alleen voor en leerde Cornelia Hendrika (Corrie) Piek kennen waarmee hij in 1946 trouwde. Zij kregen een woning in de Bloemhofstraat te Haarlem waar Louis een eigen goud- en zilversmidsbedrijf begon. Daar deed hij alle voorkomende reparatiewerkzaamheden en smeedde er broodmanden, koektrommels, bonbonschaaltjes enzovoorts. Tevens ontwierp hij er sieraden, in de typische  jaren vijftig stijl, die hij in goud en zilver uitvoerde.

Het was voor ondernemers een moeilijke tijd om na de oorlog (de “crisisjaren”) een bedrijf te beginnen, consumenten besteedden weinig geld aan dure luxe artikelen zoals gouden en zilveren producten.
Louis en vele andere goud- en zilversmeden kregen concurrentie van fabrieken die véél goedkopere zilverkleurige artikelen op de markt brachten. De Gero fabriek te Zeist is hier een voorbeeld van, zij maakten producten in het veel goedkopere “Gero zilver” (verzilverd) en Gero-Alpacca een gepolijste legering van koper, zink en nikkel dat net op zilver leek. Mede hierdoor is Louis Zegwaart in 1960 gestopt als goud- en zilversmid en is het bedrijf opgeheven.


De bovenstaande broche met twee eekhoorntjes heeft Louis gemaakt voor Corrie uit een zilveren rijksdaalder (in de oorlog was er geen ander zilver verkrijgbaar).


Louis Zegwaart had als hobby het postduiven houden (waar hij zéér succesvol mee was) en nam deel aan wed(strijd)vluchten en schoonheidswedstrijden. Louis heeft met zijn beste en mooiste postduiven in 1975 meegedaan aan de Olympiade te Boedapest Hongarije en in 1979 aan de Olympiade te Amsterdam. Aan deze door de Federation Colombophile Internationale georganiseerde tentoonstellingen doen postduiven mee van over de gehele wereld. Deze postduiven die uitblinken in schoonheid moeten tevens prijzen hebben gewonnen bij wedvluchten. Louis heeft met zijn postduiven bij beide Olympiades een gouden penning gewonnen.

Mijn vader Louis Zegwaart overleed op 10 oktober 2006 hij is 91 jaar geworden.

medaille 1medaillemedaille-2[1]