Shop


Karaf

135.00

Glasblazerij: Kristal- en glasfabriek Vonêche

Land: België

Plaats: Provincie Namen

Periode: 18e eeuw

Materiaal: glas

Afmetingen: Diameter 12 cm 32 cm hoog

Gewicht: 905 gram

Inhoud: 1.3 liter

SKU: 20196 Categorieën: , ,

Deze karaf is gemaakt door de kristal- en glasfabriek Vonêche in de Provincie Namen te België. De mondgeblazen glazen karaf die uit de 18e eeuw stamt heeft aan de onderkant een pontil merk* en is geëtst* met blad en bloemmotieven. De met bloemmotieven handgeslepen stop past perfect maar kan een latere toevoeging zijn. De karaf heeft een inhoud van 1.3 liter, weegt 905 gram, is 32 cm hoog en heeft een diameter van 12 cm. De karaf heeft aan de binnenkant kalkaanslag.


Een *pontil merk is een litteken, een ruwe of soms scherp aanvoelende plek dat meestal aan de onderzijde van een glazen object zit (soms zit het ook aan de zijkant of bovenkant). Hieronder een beschrijving van hoe het pontil merk ontstaat tijdens de fabricage van een glazen object: Het pontil merk ontstaat door een klein stukje heet glas met een stalen staf, het pontil, tegen de bodem van het nog te fabriceren glazen object te kleven zodat men het nog vloeibare glazen object kan afwerken. Als het stuk klaar is wordt deze van de pontil afgetikt en gaat de koeloven in waar het glas langzaam gekoeld wordt zodat het materiaal spanningsvrij is en niet meer spontaan kapot kan springen. Als men na (meestal) vierentwintig uur (grotere stukken hebben soms dagen nodig om af te koelen) de koeloven leeghaalt worden de stukken verder afgewerkt. Dit doet men tegenwoordig door het breukvlak van de pontil op het glazen object weg te slijpen, men slijpt het litteken glad of soms slijpt men er ter verfraaiing van het stuk er zelfs een ster in.

In de achttiende eeuw liet men het pontil litteken voor wat het was en heden ten dage geeft de aanwezigheid van een dergelijke litteken aan dat een glazen object uit de vrije hand is gevormd of geblazen en het ook uit deze tijd stamt.


Etsen doet men door het kristallen voorwerp met een laagje was te bedekken behalve daar waar de voorstelling moet komen. Daarna word het voorwerp ondergedompeld in een bad met fluorwaterstof die de niet met was bedekte voorstelling inbijt.


Lees ook het blog: Kristal- en glasfabriek Vonêche