Kerfsnee / Kerfsnede bij hout.

Al in de zeventiende eeuw werd er in Friesland houtsnijwerk gemaakt in de kerfsnee techniek. Dit wordt bevestigd door een gedateerde mangelplank uit 1654 die deel uitmaakt van de collectie van het Rijksmuseum. Het Fries houtsnijwerk dat van vader op zoon werd doorgegeven was een volkskunst dat door boeren en vissers werd uitgevoerd. De Friese vissers van de voormalige Zuiderzee zorgden voor de verspreiding van het houtsnijwerk dat daardoor langs de Noordzeekust tot aan de Deense grens (Groot-Friesland) werd uitgeoefend.

Fries houtsnijwerk, kerfsnee / kerfsnede techniek:
Met een beiteltje worden kerfjes in het hout gemaakt waarna er met een mesje geometrische patronen worden uitgesneden.

De gebruikte motieven zoals het zonnerad of zonnewervel, sterren, toverknopen (symbool van de eeuwigheid) en vlechtfiguren zijn kenmerkend voor het houtsnijwerk en duidelijk verwant met de Keltische- en Vikingkunst uit Noordwest-Europa.


Kerfsnee / Kerfsnede bij aardewerk.

Niet alleen bij hout maar ook bij het Friese aardewerk wordt de kerfsnee / kerfsnede toegepast.

Al vanaf het midden van de achttiende eeuw werd er door de Friese pottenbakkers in Friesland de kerfsnee / kerfsnede toegepast op gebruiksvoorwerpen van aardewerk.

De kerfsnee / kerfsnede techniek bij het aardewerk:
Na een korte droogperiode van het aardewerk, wanneer de klei nog zacht is worden de motieven uitgesneden in de kerfsnee / kerfsnede techniek. Hierna wordt er na een droogperiode van één week het aardewerk gebakken. Na het bakken worden de voorwerpen gedecoreerd en geglazuurd waarna het aardewerk voor een tweede maal gebakken wordt.

Zie ook de kerfsnee / kerfsnede fotolijst op onze website.