Zondag 11 december 2011

Met koning winter in aantocht, barsten de kerst-, antiek- en curiosamarkten in binnen- en buitenland weer los, leuk om naar toe te gaan maar als u van kristal en glas houdt en dit ook tijdens die markten, die gezellig in de buitenlucht worden gehouden, aanschaft wil ik u als waarschuwing het volgende verhaal niet onthouden.

Jaren geleden gingen vrienden van me, antiquairs die in Amsterdam een antiekzaak hadden, in de winter naar een antiekmarkt in België om vóór het einde van het jaar nog wat aankopen te doen voor hun antiekzaak. Daar ’s morgens vroeg aangekomen het was flink koud en het vroor al een aantal graden aan de grond, gingen ze snel bij een aantal vaste collega’s langs waarvan ze wisten dat ze wat stukken voor hun vasthielden en kochten flink in. Op de terugweg kwamen ze langs een handelaar die zijn handel op een dekzeil op de grond had uitgestald, en hun oog viel op een doos vol met kristal het bleek een prachtige kristallen pièce de milieu te zijn, ze kwamen tot overeenstemming over de prijs en haasten zich terug naar hun auto, daar werd alles ingeladen en de terugreis aanvaard.

Ze hadden het allebei koud en de verwarming ging op zijn hoogste stand. U begrijpt het misschien al, het kristal dat de hele ochtend buiten in de vrieskou op de grond had gestaan, kon het temperatuursverschil niet aan. Bij het uitpakken bleek het antieke kristal dan ook in stukken te liggen. Ach zeiden mijn vrienden toen ze bovenstaand verhaal vertelden “scherven brengen geluk” terwijl ze er wel wat zuur bij keken…


NB Antiek kristal is vaak mondgeblazen en handgeslepen waardoor er vaak spanning op staat, geef maar eens een tik tegen een kristallen glas, hij klinkt dan door de spanning als een klok, doordat het kristal leeftijd heeft zit het vaak vol met hele fijne slijtage krasjes, dit bij elkaar opgeteld maakt dat antiek kristal vaak gevoelig is voor hoge temperatuursverschillen, wees daarom ook voorzichtig bij het afwassen van antiek kristal en stop het nooit in een vaatwasser!