Jan Sierhuis “Zonder figuratie had ik nooit precies geweten waar ik het over moest hebben, een greep. Voor mij is het leven die jas. Van daaruit schilder ik. Nooit vanuit een formalisme of een theorie.”


Johannes Alphonsus (Jan) Sierhuis geboren 21 december 1921 in Amsterdam overleden 4 juli 2023 in Amsterdam was een Nederlands beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar, aquarellist, graficus en een van de belangrijkste Nederlandse expressionisten van de twintigste eeuw.

Hij kreeg zijn opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten Amsterdam, (die hij na een conflict verliet), de Koninklijke Academie voor schone kunsten Antwerpen en aan de Koninklijke Academie van beeldende kunsten Den Haag.

Jan Sierhuis was betrokken bij de Experimentelen (een kunstenaarsgroep in Amsterdam), maakte deel uit van de groep Scorpio waar hij medeoprichter van was en was lid van De Onafhankelijken, De Keerkring en de Nederlandse Kring van Tekenaars. Hij was bevriend met de leden van de Cobra-beweging: Karel Appel, Corneille en Lucebert maar kon vanwege zijn jonge leeftijd niet formeel lid worden van deze groep.

Onderwerpen:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde Jan Sierhuis hoofdzakelijk naturalistische landschappen en stadsgezichten waarbij hij zich liet inspireren door George Hendrik Breitner en Jozef Israëls. Na de oorlog werd hij beïnvloed door onder anderen Paul Cézanne, Henri Matisse, Vincent van Gogh en Pablo Picasso en ontwikkelde zich tot een expressionistische schilder.

In de jaren vijftig en zestig werkte hij enige tijd vrijwel uitsluitend abstract. In het midden van de jaren zestig ging hij over van het expressionisme naar een periode met vooral menselijke figuren. Sierhuis schakelde over op meer figuratieve thema’s, zoals dansende figuren, portretten en landschappen. Hij bracht veel zomers door in Spanje. Zijn passie voor de flamenco heeft invloed gehad op veel van zijn werken en bracht hem ertoe ook driedimensionaal te werken.

Docent / Onderwijzer:

Jan Sierhuis gaf in 1968 les aan Ateliers ’63 in Haarlem en was van 1970 tot 1979 als begeleider verbonden aan de Haagse Vrije Academie Psychopolis. In 1983 doceerde Jan Sierhuis aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam en in 1984 aan de Rijksakademie Amsterdam, instituut voor praktijkstudie Amsterdam.

Reizen:

Jan Sierhuis maakte vele studiereizen naar Frankrijk, Spanje, België, Duitsland, Marokko, Engeland, Scandinavië, Cuba, Mexico en de Verenigde Staten.

Prijzen:

Jan Sierhuis verkreeg voor zijn werk in 1956 de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, in 1957 ontving hij een medaille van de Thérèse van Duyl-Schwartze-portretprijs. In 1987 werd aan hem de Jeanne Oosting Prijs toegekend. Tevens kreeg hij een eervolle vermelding bij de Prix de Rome en in 2002 werd hij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Boeken:

Over Jan Sierhuis zijn diverse boeken uitgegeven zoals bijvoorbeeld de boeken “Jan Sierhuis”, “Jan Sierhuis met verf is het altijd vechten”, “Jan Sierhuis 65 jaar” en “Jan Sierhuis een leven voor de schilderkunst”.

Collecties:

Zijn werk bevindt zich in bedrijfs-, overheids- en particuliere collecties en die van vele musea in binnen- en buitenland waaronder het Rijks- en Stedelijk Museum Amsterdam.

Zie ook de litho van Jan Sierhuis met de titel “Flamenco” op onze website.