Imari porselein is de Europese verzamelnaam voor Japans porselein dat gemaakt werd in de stad Arita, in de vroegere provincie Hizen, ten noordwesten van Kyushu, en geëxporteerd vanuit de transporthaven Imari, speciaal voor de Europese exportmarkt.
De ateliers (ovens) in Arita vormden het hart van de Japanse porseleinindustrie die zich ontwikkelde in de 17e eeuw, nadat de witte Kaolien (chinaklei) door de Koreaanse pottenbakker Yi Sam Pyong was ontdekt in 1616.

Al vanaf 1659 werd vanuit Imari porselein naar Europa en het Arabische schiereiland geëxporteerd, in eerste instantie door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) onder leiding van Zacharias Wagenaer.


Pas aan het einde van de 17e eeuw kwam het kenmerkende Imari op de markt, met veel bloemen als versiering.

De Imari stijl is herkenbaar aan zijn drie dominante kleuren: het kobaltblauw, het ijzerrood en de witte porseleinen achtergrond, tevens is het porselein vaak gedecoreerd met goud. Aan de gebruikte kleuren kan men veelal vaststellen in welke periode het Imari porselein gemaakt is, een later gebruikte kleur is bijvoorbeeld groen.
(Bron: Wikipedia).

 

De artikelen gemaakt van Imari porselein zijn zéér gevarieerd zoals: serviezen, kaststellen, kommen, schalen, vazen, (wand)borden, schotels enzovoort.
De vormen en afmetingen van de (wand)borden en schotels zijn het meest divers zo zijn er borden uitgevoerd in de vorm van een vierkant, rechthoek of zeshoek, in de vorm van een vis, waaier, vlinder of schelp, met een ajour of geschulpte rand of borden en schotels die een uitzonderlijk grote diameter hebben tot soms wel 80 cm!

Zie het Imari porselein te koop op onze website.