Ivan Weiss: “Als je voor de allereerste keer een kom gooit lijkt deze eerst plat, zéér plat, later iets groter, en na veel oefenen, een beetje groter. Het feit dat je een kom met je handen en vingers maken kunt is een tijdloos geluk waar je nooit moe van kunt worden”.


Ivan Weiss geboren in 1946 is een keramist gevestigd in Denemarken. Hij begon zijn carrière van 1962 tot 1966, toen hij zestien jaar oud was bij de Royal Copenhagen Porseleinfabriek te Denemarken waar hij werd opgeleid als glazuurschilder. Als jong leerling van artistiek directeur Nils Johan Thorvald Thorsson bleek Ivan al een groot inzicht te hebben op het gebied van keramiek.

Van 1970 tot 1972 studeerde Ivan in Hagi Japan waar hij het vervaardigen van kommen op een draaischijf en het bakken van keramiek in een oven leerde.

Toen hij in Denemarken terugkeerde werd hij opnieuw aangenomen bij de Royal Copenhagen Porseleinfabriek waar hij tot en met 2004 zijn samenwerking met Nils Thorsson voortzette in een aparte studio. Sindsdien heeft Ivan als freelancer gewerkt voor Royal Copenhagen en als gastdocent aan de Deense Design School. In zijn lange loopbaan van 42 jaar bij Royal Copenhagen heeft Ivan Weiss een hele reeks keramische objecten ontwikkeld waaraan hij zijn uiting gegeven heeft.

Tegenwoordig maakt Ivan gebruik van verschillende vormen, decoraties en materialen variërende van kleine doosjes in porselein tot manhoge potten in het ruwe steengoed. Ivan is sterk geïnspireerd door de Chinese en Japanse kalligrafie, die wordt weerspiegeld in zijn werken.

Ivan heeft diverse prijzen gewonnen zowel in Denemarken als Italië en is zowel tentoongesteld in een groot aantal Deense musea als in diverse musea over de hele wereld waaronder het Dordrechts Museum te Dordrecht en het Boymans van Beuningen Museum te Rotterdam.

Ivan Weiss behoort tot de exclusieve elite van de Deense keramische kunstenaars en ontwerpers.