Dinsdag 9 november 2010: de koers voor een baar fijn zilver staat op 625 euro. Ik stond vorige week te praten met een collega antiquair en natuurlijk ging het over de zilverprijzen…


“De zilverprijzen staan op het ogenblik zo hoog dat ik er hard over nadenk om sommige van mijn antieke zilveren voorwerpen te laten omsmelten vertelde hij mij, de prijzen die ik vraag liggen steeds dichter bij de koers van zilver, sterker nog sommige prijzen liggen lager!”.


Nu werd mij een paar weken geleden een paar kandelaars en een servies ter inkoop aangeboden, maar ik moest er wel snel bij zijn want anders lever ik het in voor de sloopprijs werd mij verteld. Ik moest toen ineens denken aan hoe het er heel vroeger aan toe ging in de tijd dat er nog gilden bestonden, in die tijd was het zilver letterlijk zijn gewicht in geld waard en mensen die rijk waren lieten goud en zilversmeden de mooiste voorwerpen van hun gouden en zilveren munten maken. Het mooie was dat dit ook weer omkeerbaar was en wanneer voorwerpen uit de mode raakten of in tijden van tegenspoed konden deze voorwerpen altijd weer naar de Munt worden gebracht om daar te worden omgesmolten zodat er weer muntgeld van geslagen kon worden. Wat dat betreft is het kringetje weer rond!

Maar nu iets anders, door al dat omsmelten zijn er heel veel voorwerpen uit die tijd verloren gegaan. Nu weten we dat er zilversmeden zijn geweest waarvan geen voorwerp meer bekend is dat ze tijdens hun leven geproduceerd hebben. Dat deze zilversmeden hebben bestaan weten we omdat er bij de administratie van de gilden koperen platen bewaard zijn gebleven waar de zilversmeden hun meesterteken op afsloegen. Stel je voor wat een vondst het zou zijn om van zo’n zilversmid een voorwerp terug te vinden. Wat zou een verzamelaar of museum voor zo’n stuk niet over hebben, daar kan de kiloprijs dan vast niet tegenop!


De moraal is: laat al uw stukken waarvan u niet zeker de waarde weet eerst door een antiquair of taxateur beoordelen de antiekwaarde kan veel meer zijn dan de zilverprijs die u ervoor krijgt voor het omsmelten.


p.s. In 2011 kwam de zilverprijs zelfs boven de € 1000,=