Christopher Dresser: “De goedkoopste en meest voorkomende dingen behoeven niet lelijk te zijn.”


Christopher Dresser werd geboren op 4 juli 1834 te Glasgow Schotland en overleed op 24 november 1904 te Mulhouse. Hij kreeg zijn opleiding op de Government School of design waar hij opgeleid werd als ontwerper en waar hij plantkunde als specialiteit nam. Afgestudeerd als botanicus maakte hij uiteindelijk carriére in het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen.

In 1876 reisde hij naar Japan, dit had een grote invloed op zijn ontwerpen, hij begon Japanse, Chinese, Perzische en Indiase elementen toe te passen in het ontwerp van gebruiksvoorwerpen zoals theesets, eierdopjes, serveersets, textiel en zelfs open haard apparatuur. Zijn overtuiging was dat de meeste gebruiksvoorwerpen die we dagelijks nodig hebben een mooie, smaakvolle, evenals nuttige uitstraling moeten hebben. Hij vereenvoudigde zijn ontwerpen door minder materiaal te gebruiken, het resultaat was dat juist hierdoor het object mooier en smaakvoller werd.

Om dit idee succesvol te maken moest hij fabrikanten ervan overtuigen om zijn ontwerpen in productie te nemen en dat deze voor hen rendabel zouden zijn en winst zouden opleveren. Dit gebeurde en Christopher Dresser verstrekte ontwerpen aan ten minste vijftig bedrijven, zowel in Groot-Brittannië als overzee en werd een pionier van modern design. Hieronder een aantal bedrijven die de door Christopher Dresser ontworpen producten maakt. Allesi, Ault Pottery, Benham & Froud, Bretby Art Pottery, James Couper & Sons, Deakin & Moore, James Dixon & Son, Elkington & Co, Heath & Middleton, Hukin & Heath, Kenrick & Sons, Liberty & Co, Linthorpe Art Pottery, Minton & Co., Old Hall Earthernware, Richard Perry, Son & Co., Torquay Terra Cotta Co., Watcombe Pottery Co., Josiah Wedgewood & Sons.