Betekenis: Een loddereindoosje of lodereindoosje (de naam lodderein is een verbastering van het Franse “l’eau de la reine” letterlijke vertaling “water van de koningin”) is een doosje met een meestal scharnierend dekseltje waarin een sponsje met reukvloeistoffen zoals: eau de cologne, reukwater of geurazijn kon worden bewaard. Een loddereindoosje wordt dan ook wel reukdoosje genoemd.
Gebruik: In de 16e eeuw geloofde men dat demonen, kwade geesten en slechte geuren de verwekkers van ziektes waren en dat men deze kon afweren met geneeskrachtige geuren. In deze tijd bestond er dan ook de behoefte om zich tegen deze schadelijke geuren te beschermen wat ervoor zorgde dat in Nederland het loddereindoosje in de mode kwam. In de 18e eeuw met de intrede van vloeibare geurstoffen die makkelijk te vermengen en te verdunnen waren werd het loddereindoosje populair. Het doosje werd vanaf het midden van de 18e eeuw tot aan het midden van de 19e eeuw door zowel mannen als vrouwen uit de hogere kringen gebruikt. Het was voor dames een van de belangrijkste voorwerpen in de beugeltassen of aan de chatelaine (dit is een ketting die met een gordelhaak aan de ceintuur of rokband hangt).
Materialen: Loddereindoosjes komen het meest voor in zilver maar zijn ook gemaakt van andere exclusieve materialen zoals goud en ivoor.
Vormen: Tevens komen de doosjes in allerlei verschillende vormen voor, je hebt de meer eenvoudige vormen zoals rechthoekige of ovale maar er waren ook meer bijzondere vormen zoals fruitmanden, bloemenmanden, kasten, boeken, secretaires, koffers, kastanjevazen, doosjes met filigrainwerk enzovoorts.
Spreuken: Dan bestaan er ook nog doosjes met spreuken zoals, “Hé dat is lief” (een doosje dat blijkbaar door een man aan zijn geliefde is gegeven), een doosje in de vorm van een kabinet met op de achterzijde de tekst “dit kabinet heb ik van doen het is alweer een nieuw fatzoen” of de eenvoudige tekst “lekker van reuk”. De spreuken sloegen bijvoorbeeld op de jacht, de liefde, waren opvoedend, maar er waren ook vaak doosjes waarop religieuze spreuken of voorstellingen voorkwamen.
Historie: Er zijn ook doosjes die door hun opschriften en afbeeldingen een historische betekenis hebben zoals die waarbij men zijn politieke voorkeur kon tonen zoals doosjes waarop een keeshond is afgebeeld (de keeshond was het symbool van de patriotten). Deze zilveren doosjes zijn altijd ongemerkt (zonder zilverkeuren) ze werden namelijk illegaal verspreid! Dat deze doosjes bij verzamelaars zeer gewild zijn en daardoor hoge prijzen opbrengen spreekt voor zich.
Uit de mode: In de tweede helft van de 19e eeuw raakt het loddereindoosje uit de mode. De mensen werden hygiënischer op zichzelf en de open riolen werden teruggedrongen door de aanleg van rioleringssystemen (eerste rioleringssysteem 1859 Londen) en men besefte dat ziektes niet door geuren werden veroorzaakt. Het parfumflesje nam de plaats van de doosjes in. Tegenwoordig zijn loddereindoosjes een geliefd verzamelobject.