Tegenwoordig is de spiraal-, schroefdraad-, getordeerde-, gedraaide-, touwdraai-, of kurkentrekker vorm nog steeds een populair designelement gebruikt door ontwerpers en ambachtslieden.
Voorbeelden hiervan zijn:
Meubelmakers gebruiken de spiraalvorm bij het maken van (reproductie) meubels. Zilversmeden passen de getordeerde vorm toe bij de stelen van schepwerk, bij het maken van sieraden en bij onderdelen van grote ziverwerken. Smederijen en metaalgieterijen gebruiken de gedraaide vorm bij het gieten en smeden van diverse voorwerpen zoals hekwerken en kandelaars. En glasblazers gebruiken de spiraalvorm bij de stelen van glazen.
Het ontwerpkenmerk kent veel variaties, je hebt de gewone gedraaide vorm maar ook de meer ingewikkelde vormen zoals de “open twist” twee in elkaar verweven wendingen met een hol midden, vergelijkbaar in vorm met die van een dubbele helix.
Waarom de naam Barley Twist.
Aan het einde van de 17e eeuw werden in Engeland, Frankrijk en Nederland spiraalvormen een geliefd onderdeel als decoratieve meubelversiering. De gedraaide kolomversieringen werden gebruikt bij kasten maar ook stoelen en tafels werden met gedraaide poten uitgevoerd. De decoratie werd (vanwege de gelijkenis) bekend onder de naam “Barley twist” afgeleid van een populair gedraaid gerst-suiker-snoepje uit de 17e eeuw dat oorspronkelijk werd gemaakt van hete suikersiroop en een extract van gerst om het te kleuren.
Terwijl Engelse verzamelaars en dealers de gedraaide vorm Barley sugar twist noemen, geven de Fransen de voorkeur aan torsade of Barley twist, in Nederland gebruiken we voor de gedraaide vorm, gerst twist of dubbel gedraaid.
De oorsprong.
De spiraalvorm dateert uit 333 na Christus toen de Romeinse keizer Constantijn de Grote, de eerste christelijke keizer, een paar spiraalvormige kolommen uit Jeruzalem terugbracht om te gebruiken in het altaar van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Volgens de overlevering werden deze kolommen, bekend als Salomonskolommen, oorspronkelijk gebruikt als structurele pijlers voor het dak van de Tempel van Salomo. In Frankrijk was de gedraaide kolom of torsade een belangrijk element in het meubelontwerp tijdens het bewind van koning Lodewijk XIII van 1610 tot 1649. Het ontwerpelement kwam in 1661 samen met Catherina van Braganza naar Engeland toen ze met Karel II trouwde.