Shop


Reisicoon

85.00

Land: Rusland

Periode: 18e / 19e eeuw

Model: Triptiek

Materiaal: Brons / Messing

Afmetingen: 6.8 cm bij 5.4 cm

Gewicht: 66 gram

Dit reisicoon* van de heilige Nicolaas* en de twaalf heiligen* is gemaakt in Rusland omstreeks het einde van de 18e en aan het begin van de 19e eeuw. Het in drie delen gegoten bronzen / messing reisicoon (triptiek / drieluik) bestaat uit een middendeel met bovenstuk en twee zijluiken. Aan de achterzijde van het middendeel zit een meegegoten ophangoog. Op het middendeel staat de heilige Nicolaas afgebeeld die met zijn linkerhand zegent en in zijn rechterhand het evangelieboek vasthoudt. Links en rechts boven hem zijn de vader en de heilige geest afgebeeld en op het bovenstuk is het hoofd van Christus (mandylion) afgebeeld. Op de zijluiken staan de twaalf heiligen afgebeeld. Het reisicoon weegt 66 gram meet ongeopend 6.8 cm lang bij 5.4 cm breed en geopend 6.8 lang bij 9.8 cm breed.


*Reisiconen zijn nauw verbonden met het dagelijkse leven van de orthodoxe gelovige. Het was voor hem een gebruiksvoorwerp dat hij met zich meenam als hij op reis was. De kleine bronzen iconen waren doordat zij van metaal waren minder kwetsbaar en daardoor in gebruik meer geschikt dan de beschilderde houten iconen. Tijdens het bidden kuste en wreef men de icoon tussen duim en wijsvinger uit devotie en geloofsovertuiging en was voor de orthodoxe gelovige een visuele ondersteuning bij de beleving van het onzichtbare geloof. Doordat de reisiconen herhaaldelijk gebruikt zijn treden er slijtageplekken op, deze patina is inherent aan deze antieke stukken.


*Sint-Nicolaas wordt in de oosters-orthodoxe kerken zeer vereerd en zijn beeltenis is op veel iconen te vinden. Hij is een van de beschermheiligen van het belangrijkste orthodoxe land, Rusland.


*Waarschijnlijk zijn de twaalf heiligen afgebeeld op het linker en rechter zijluik:

Op het linker zijluik:

Petrus en Michael
Georgios en Basileios de Grote
Peter de metropoliet van Moskou en Johannes Chrysostomus

Op het rechter zijluik:

Gabriél en Paulus
Gregorius en Demetrios
Nicolaas en Aleksej metropoliet van Moskou


Lees ook het blog: Koper Messing Brons Tin