Als je 30 jaar geleden antiekbeurzen bezocht had iedere standhouder / antiquair wel voorwerpen staan die gemaakt waren van koper, messing, brons of tin.
Er bestonden toen zelfs antiquairs die hierin gespecialiseerd waren. Koperen voorwerpen waren zeer gewild en daardoor ook flink aan de prijs.

Ik heb het wel meegemaakt dat ik bij een bezoek aan de antiekbeurs Beverwijk die een zéér goede reputatie had, er door verschillende verzamelaars op geattendeerd werd dat er bij één van de standhouders een grote koperen appelketel te koop stond (dat was toen een uitzondering) de vraagprijs was 1800 gulden, dat is omgerekend ongeveer 800 euro dit zijn prijzen die tegenwoordig niet meer gehaald worden.


Koper, messing, bronzen en tinnen voorwerpen zijn uit de mode!


Althans… Er zijn steeds meer binnenhuisarchitecten die op zoek gaan naar stukken antiek waarmee zij een mix kunnen maken met de door hun ontworpen moderne interieurs. Ambachtelijk gemaakte koperen stukken vallen hier ook onder. Stel je eens voor, een appelketel op een moderne tafel met een uitbundige bos tulpen erin, Hollandser kan toch niet! En daarbij hoeft het natuurlijk niet te blijven, denk eens als blikvanger aan een paar koperen Victoriaanse kandelaars op een side table. Tegenwoordig zie ik mede hierdoor de prijzen van deze voorwerpen (aangeboden op veilingen en veilingsites) weer stijgen.

De liefde voor voorwerpen uit koper, messing, brons en tin heeft erin geresulteerd dat ik de afgelopen jaren deze toch tegen gereduceerde prijzen ben blijven kopen. Deze stukken kunnen wij u nu tegen relatief lage prijzen aanbieden.


Koper is een element dat roodbruin van kleur is.
Zuiver koper is vrij zacht en buigzaam het is een metaal dat vanwege zijn zachtheid gemakkelijk te bewerken is.

Messing of geelkoper is goudgeel van kleur en zijn verschillende benamingen voor hetzelfde metaal.
Het is een mengsel (legering) van koper en zink waarbij het roodbruine koper door de toevoeging van zink een harder metaal wordt en een gele kleur krijgt.

Brons heeft een roodachtige tot gelige kleur en is een legering van koper en tin.
Door de toevoeging van tin heeft het een lager smeltpunt dan puur koper waardoor het gemakkelijker gegoten kan worden.

Tin is zilverachtig wit van kleur en een zacht en buigzaam metaal en wordt ook wel gebruikt bij het maken van andere legeringen zoals brons.
Tinnen gebruiksvoorwerpen zijn bij voorkeur gemaakt van 95% tin met een toevoeging van 5% antimoon en koper, dit is om de hardheid, sterkte en taaiheid van het tinnen voorwerp te bevorderen.

Zie de artikelen van brons, koper, messing en tin te koop op onze website.