Val Saint Lambert een kristal- en glasfabriek in de Belgische stad Seraing ten zuidwesten van Luik is vooral bekend van zijn in Art Deco en Art Nouveau stijl uitgevoerde sierglas, glazen en kristallen kunst- en gebruiksvoorwerpen van hoge kwaliteit.


De fabriek is gevestigd in de buurt van de cisterciënzer abdij van Sint-Lambertus die de patroonheilige van Luik is en werd gesticht in 1202.
De Franse Revolutie maakte een einde aan het monnikenleven en in 1825 werd door chemicus François Kemlin en ingenieur Auguste Lelièvre de kristal- en glasfabriek opgericht rekening houdend met de gunstig gelegen locatie waarbij de ruime gebouwen, de nabijheid van steenkool en de Maas die men kon gebruiken voor het vervoer, belangrijk waren. François Kemlin had eerder gewerkt bij de kristal- en glasfabriek van Vonêche in de Ardennen.

Val Saint Lambert begon met de productie van kristal en glas in 1826 en zij produceren tegenwoordig nog steeds kristallen producten waaronder presse-papiers.

De geschiedenis van Val St. Lambert is verweven met de geschiedenis van de twee Franse glasfabrieken Baccarat en St. Louis. De voormalige directeur van Saint Louis, Amié Gabriel D’Artigues, stichtte de kristal- en glasfabriek Vonêche in 1802. De kristal- en glasfabriek Vonêche lag oorspronkelijk in Frankrijk, maar het Verdrag van Parijs in 1815 maakte deze regio tot een deel van België. Na het Verdrag van Parijs verhuisd D’Artigues zijn onderneming naar Lorraine om invoerbelastingen te vermijden en kocht de Verrerie de Saint Anne wat later Baccarat werd. De glasblazerij die hij achterliet werd de eerste glasfabriek voor Val St. Lambert.