Vooral de wat ouderen kennen deze drankjes nog van verjaardagen en feesten waar deze drankjes met kleine zilveren lepeltjes opgelepeld werden uit kristallen glazen en geserveerd werden met lange zilveren lepels uit kristallen schalen en potten.
Terwijl de bowl tegenwoordig bij jongeren steeds populairder wordt blijven de boerenjongens en boerenmeisjes wat achter maar wat deze drankjes nu eigenlijk zijn zal ik in het kort proberen uit te leggen.
Boerenjongens:
Boerenjongens zijn rozijnen die in brandewijn zijn ingelegd. Vooral in de noordelijke provincies is het een populair drankje. In Oost-Friesland is het een typische regionale likeur die daar “Bohntjesopp of Kinnertön” genoemd wordt en daar ter gelegenheid bij de naderende geboorte van een kind met vrienden en buren genuttigd wordt. Boerenjongens met advocaat en slagroom worden BAS’jes genoemd.
Boerenmeisjes:
Boerenmeisjes zijn abrikozen die in brandewijn waar men kaneel, suiker en karamel aan toevoegde zijn ingelegd. Boerenmeisjes zijn geliefd in Groningen, Twente en Drenthe.
Zowel boerenjongens als boerenmeisjes zijn heerlijk bij nagerechten zoals pannenkoeken, schepijs enzovoorts.
Terwijl men boerenmeisjes en boerenjongens tegenwoordig vaak kant en klaar koopt kan men bowl eenvoudig zelf maken.
Bowl:
Bowl zonder alcohol maakt men bijvoorbeeld met appelsap of druivensap. Voor bowl met alcohol gebruikt men (mousserende) witte wijn, rode wijn of port, men kan na bereiding ook nog andere alcoholische dranken toevoegen. Veel gebruikte inheemse vruchten zijn appel, peer, banaan, perzik, bessen, aardbeien en frambozen maar men kan ook uitheemse vruchten gebruiken zoals litchis / lychees, meloen, mango, ananas of kiwi. Als men de uitgekozen vruchten en drank heeft samengevoegd zet men het een nacht in de koelkast en heeft u voor uw feest een heerlijke koele drank.
Zie de bowllepels / boerenjongenslepels te koop op onze website.