Deze eier- kievitseilepel is gemaakt in Amsterdam door H.A. Schuss (meesterteken HAS onder anker in vierkant) in het jaar 1852 (jaarletter S). De in model hartfilet uitgevoerde zilveren eier- kievitseilepel heeft aan de achterzijde van de uitgezaagde bak een prachtige diepe gravering van c-vormige voluten. De eier- kievitseilepel weegt 46 gram en is 17.7 cm lang. De bak is 6 cm lang bij 4.2 cm breed.
Omdat het formaat van deze lepel nogal klein is voor kippeneieren vermoeden wij dat deze lepel gebruikt is voor de kleinere kievitseieren. Tevens vonden wij een afbeelding van een soortgelijke lepel (waarvan de achterzijde van de bak is uitgevoerd met de voorstelling van een gegraveerde en uitgezaagde kievit) in het boek Nederlands Klein Zilver 1650 – 1880 van B.W.G. Wttewaall blz. 185 Afb. 165. Deze latere lepel (1859) is óók gemaakt door H.A. Schuss te Amsterdam en maakt deel uit van de collectie van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.
Zilversmid H.A. Schuss
Hendrik Adolph (H.A.) Schuss geboren 30 oktober 1802 en op 21 november 1802 gedoopt in de Oude kerk in Amsterdam (overleden in Amsterdam vermoedelijk in 1867) was een Nederlands goud- en zilversmid (meesterteken HAS onder anker in vierkant) werkzaam in Amsterdam van 1826 tot 1867.
Op 8 september 1829, bijna vijf maanden na zijn huwelijk, schreef Hendrik Adolph Schuss zich in bij de waarborg. Hij is negen maal verhuisd. Na Hendrik Adolph Schuss overlijden zette zijn oudste zoon Wilhelmus Franciscus de firma voort. Diens weduwe Johanna Maria Bruning continueerde het bedrijf na zijn dood. Nadat zij door de notaris was opgelicht werd besloten niet meer zelfstandig te blijven. De vier zonen Schuss die in het bedrijf werkzaam waren gingen in op het aanbod van de firma J.M. Van Kempen om in Voorschoten te komen werken.
Goud- en zilversmid Hendrik Adolph (H.A.) Schuss was gespecialiseerd in het maken van handgesmede zilverwerken (schepwerk) van hoge kwaliteit.