Shop


Stel kandelaars

165.00

Gieterij: WT&S William Tonks & Sons

Land: Engeland

Plaats: Birmingham

Periode: 19e eeuw

Tijdperk: Victoriaans

Model: “Empire”

Materiaal: Messing

Afmetingen: 24.6 cm hoog

Gewicht: 2148 gram

SKU: 30013 Categorieën: , ,

Dit stel messing kandelaars is gemaakt in Birmingham* Engeland door WT&S William Tonks & Sons Brassfounders and Manufacturers* tijdens de tweede helft van de 19e eeuw de Victoriaanse periode die liep van 1837 tot 1901. De kandelaars waarvan de balustervormige stelen zijn uitgevoerd in Empire stijl zijn 24.6 cm hoog hebben een vierkante verzwaarde voet op pootjes van 9.3 cm bij 9.3 cm en wegen samen 2148 gram. De kandelaars zijn geschikt voor kaarsen met een diameter van 2.5 cm en hebben een bobèche (kaarsvetopvanger) met een diameter van 4.5 cm.

Het stel kandelaars is aan de onderzijde van de voet gemerkt met: Rd (dit geeft de registratie aan dat er een Engels patent rust op het design van de kandelaars) en WT&S met daarachter een gestileerde zon dit is het logo van William Tonks & Sons Brassfounders and Manufacturers.


*De firma “WT&S William Tonks & Sons Brassfounders and Manufacturers”, is omstreeks 1790 in Birmingham opgericht door William Tonks. In het begin maakten zij houtschroeven en stalen speelgoed later gingen zij in messing allerlei gegoten en gesmede producten maken zoals: deur- en raambeslag, kandelaars, kerkelijk metaalwerk en keukengerei zoals onderzetters. Op de wereldtentoonstelling van 1851 gehouden in het Crystal Palace, Hyde Park in Londen, de wereldtentoonstelling van 1862 in Londen en de wereldtentoonstelling van 1855 in Parijs wonnen zij gouden medailles. In 1860 werd de fabriek in Mosely street geopend, de meeste objecten die nu gevonden worden stammen uit deze tijd.


*Birmingham werd ook wel “de werkplaats van de wereld” genoemd door het grote aantal handwerkslieden en vakmensen die hier woonden. In Birmingham maakten ze het beste gietwerk in koper en ijzer er werd het mooiste gebrandschilderd glas gemaakt en men vond er de beste steenhouwers.


Lees ook het blog: Koper Messing Brons Tin