7 november 2011

Net zoals in de mode komen in het antiek trends voor. Toen wij in het antiek begonnen betaalde je forse prijzen voor koperen en tinnen voorwerpen, bruine meubelen, plateel enzovoorts tegenwoordig is bovenstaande niet meer in de mode. Een voordeel hiervan is dat men deze mooie antieke stukken die vroeger voor veel geld over de toonbank gingen nu voor leuke prijzen kan aanschaffen. Tegenwoordig zijn bijvoorbeeld Art Deco stukken en Chinees porselein in de mode of met een populair woord “Hot” er is veel vraag naar waardoor de prijzen stijgen (vraag en aanbod). Het Chinees porselein wordt op het ogenblik teruggekocht door “schatrijke” Chinese verzamelaars, waardoor de prijzen tot grote hoogte kunnen stijgen vooral als er twee of meer verzamelaars tegen elkaar opbieden. Als leuk voorbeeld geef ik u de veertig centimeter hoge porseleinen Chinese vaas die in november 2010 bij het Londens veilinghuis Bainbridges voor 51 miljoen euro geveild werd. De vaas was als erfstuk in het bezit gekomen van een broer en zus die er geen flauw benul van hadden wat voor kunststuk ze hadden geërfd, volgens insiders gebruikten zij de vaas als paraplubak! Deze vaas is natuurlijk een uitschieter, maar geeft wel aan hoeveel vraag er op het ogenblik is naar Chinees porselein.

Nu komt het wel voor dat jonge en beginnende verzamelaars mij vragen een voorspelling te doen over wat men op dit moment voor lage prijzen moet kopen zodat men er in de toekomst bij verkoop veel winst op kan maken. Ik zeg dan altijd dat ik geen glazen bol heb en het ook niet weet. Wel geef ik ze enkele adviezen en richtlijnen mee die ikzelf ook altijd hanteer, doe er je voordeel mee! Verzamel dat wat je hart je ingeeft. Koop altijd kwaliteit. Blijf van stukken af die te erg beschadigd zijn of een (slechte) restauratie hebben, het herstellen hiervan kost samen met de aanschafprijs vaak meer geld dan dat een gaaf stuk kost. Laat je adviseren door mensen die er verstand van hebben. Als je ergens een slecht gevoel bij hebt koop het niet, je moet je altijd goed voelen bij hetgeen je aanschaft. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo.


En het allerbelangrijkste kijk niet naar wat er “Hot” of in de mode is of wat een ander ervan vindt maar kijk naar wat je zelf mooi vindt en wat je kunt gebruiken, voldoet het aan die voorwaarden ga er dan voor!


En wie weet zitten er tussen die spullen die je met je hart verzameld hebt wel stukken die in de toekomst “Hot” zijn je weet maar nooit.