Tapio Wirkkala: “Neem een stukje ijs in uw hand en vindt hier onze cultuur in; vindt het in een steen glad gemaakt door een stroomversnelling of in zand dat gevormd is door de golven…”


Tapio Wirkkala 1915-1985 geboren in Hanko, Finland en opgeleid aan de Töölö School van het Coeducational in Helsinki was een van de leidende figuren in de moderne Finse toegepaste kunst. Zijn ontwerpen zijn zeer divers en omvatten alles van glasproducten, sculpturen, meubels, sieraden tot aan het ontwerpen van bankbiljetten en grafische kunst.

In 1946 won Tapio Wirkkala de eerste prijs in de Iittala glas design competition waarna hij als designer werkzaam werd bij de glasfabriek Iittala waar hij meegeholpen heeft aan de doorbraak van Fins design in de jaren 1950 en 1960 en kreeg in een relatief korte periode wereldwijde erkenning. Van alle Iittala designers heeft Tapio Wirkkala de meeste glasseries (meer dan vierhonderd stuks glaswerk en glaskunst) voor Iittala ontworpen. Wirkkala had een uitzonderlijk talent voor de glasblazerij en zijn nauwe samenwerking met de handwerkslieden leidde tot nieuwe technieken en prachtige, duurzame designobjecten.

Tijdens zijn carrière heeft Wirkkala aan veel internationale tentoonstellingen deelgenomen. Daarnaast was hij vele jaren artistiek directeur bij de Universiteit van kunst en Design in Helsinki. Hij heeft tijdens zijn leven een groot aantal onderscheidingen en prijzen gewonnen waaronder verscheidene gouden medailles op de Triënnale in Milaan.

Zie de artikelen van Tapio Wirkkala te koop op onze website.