Nils Johan Thorvald Thorsson 1898 – 1975: Keramisch kunstenaar en ontwerper voor Royal Copenhagen Denemarken en voor Fajance – Alumnia, Denemarken.


Nils Thorsson geboren in Zweden was de zoon van Nils Thorsson en producent Peter Hanna Olsson. In 1912 trad Nils op de jonge leeftijd van dertien jaar als leerling in dienst bij de faience fabriek Alumnia / Royal Copenhagen waar toen keramiekkunstenaar Christian Joachim artistiek directeur van de fabriek was. Vanaf 1917 kreeg hij technisch onderwijs aan de Koninklijke Deense Academie te Kopenhagen waar hij in 1923 afstudeerde.

Van 1928 tot 1969 was Nils Johan Thorvald Thorsson artistiek directeur van Alumnia en van 1949 tot 1974 was hij artistiek directeur van Royal Copenhagen. Thorsson was bij Royal Copenhagen de meest productieve ontwerper en daarbij ook zeer innovatief. Hij experimenteerde met de meest nieuwe glazuur technieken, wat resulteerde in prachtige stukken die zeer tactiel (prettig om aan te raken) waren. Hij ontwierp ten minste 4 van hun bekendste producten: Solberg in de dertiger jaren, Marselis bij Alumnia in de vijftiger jaren, Tenera in de zestiger jaren en Baca van 1964 tot 1970. Ook produceerde hij veel prachtige kunstwerken in hoog gestookte glazuren deze zijn minder bekend en daardoor moeilijk te vinden.

In 1925 ontwierp hij een reeks van faience, die werd bekroond met de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Stukken van zijn hand zijn onder andere te vinden in het Kunstindustrimuseet (Kunstindustrie Museum) in Kopenhagen het Victoria & Albert Museum in Londen, het Nationaal Museum in Stockholm en het keramiek Museum in Faenza.