Knud Carl Edvard Kyhn was een Deens kunstschilder, tekenaar en beeldhouwer die in 1904 afstudeerde aan de Deense Koninklijke Academie voor Kunsten te Kopenhagen.


Knud Carl Edvard Kyhn geboren 17 maart 1880 te Frederiksberg Kopenhagen Denemarken was een zeer productief en getalenteerd kunstenaar die zowel voor de Royal Copenhagen porseleinfabriek als voor Herman A. Kahler een Deense aardewerk fabrikant en voor de Bing & Grondahl porseleinfabriek heeft gewerkt. Zijn kunstwerken die hij signeerde met twee K’s staand op elkaar worden nu nog steeds over de hele wereld gewaardeerd en verzameld. In Denemarken is hij vooral bekend geworden door de vele dierenfiguren die hij voor de porseleinfabriek Royal Copenhagen heeft ontworpen.

Knud Kyhn heeft de volgende vier periodes bij de porseleinfabriek Royal Copenhagen gewerkt:

-Van 1903 tot 1910 begon Knud als schilder van figuren. In deze periode ontwierp hij zelf zeer weinig modellen.

-Van 1924 tot 1932 ontwierp Knud Kyhn de modellen, die hem beroemd hebben gemaakt.

Zijn liefde ging uit naar het ontwerpen van dierfiguren, waarbij de beer die hij op elke denkbare manier gemodelleerd heeft op de eerste plaats kwam. Knud heeft zowel de ijsbeer als de bruine beer in verfijnd porselein en robuust gres aardewerk uitgevoerd. De aardewerken uitvoering werd geglazuurd in een vlammende kleur die verrassend zacht en glad aanvoelt.

Overigens was het Knud Kyhn die het gres aardewerk bij Royal Copenhagen introduceerde.
Je kan sommige van Knud Kyhn’s beren herkennen aan een pootafdruk van een beer die in reliëf op de vacht van de rug afgedrukt staat. Verder maakte Kyhn op zijn eigen onnavolgbare wijze een ruim scala van dierfiguren, van huisdieren tot mammoets.

-Van 1936 tot 1943 en van 1948 tot 1967 ontwierp Knud Kyhn vele andere dieren in zijn eigen herkenbare stijl. Zijn oeuvre omvat kleine karaktervolle beelden tot grote, complexe exemplaren.

Knud Kyhn overleed 23 november 1969 te Nordsjaelland Denemarken.