Ib Just Andersen geboren 13 juli 1884 gestorven 11 december 1943, was een Deens kunstschilder, zilversmid en beeldhouwer.


Ib Just Andersen bracht zijn eerste 10 jaar door op Groenland, waar hij in 1884 werd geboren in de hoofdstad Godhavn. Het was al vroeg duidelijk dat Just een creatieve geest had en toen de familie terugkeerde in Denemarken ging hij vijf jaar naar de academie van Sorø als decoratief beeldhouwer. Vervolgens verruilde hij Sorø voor Kopenhagen, waar hij in 1910 aangenomen werd op de schildersschool van de kunstacademie en in 1912 daarnaast ook lessen volgde op de school voor Deense kunstnijverheid. In de winter van 1920 – 1921 voltooide hij nog een opleiding aan de beeldhouwschool van de kunstacademie. Men kan gerust stellen dat Just zijn creatieve talent vervolmaakte met een zeer gevarieerde en gedegen reeks opleidingen.

Overigens ontving hij diverse studiebeurzen en ondernam hij studiereizen naar ondermeer; Duitsland, Noord-Italië en Sicilië. Vanaf 1918 nam hij deel aan alle wereldtentoonstellingen. Via zijn vrouw Alba, metaalgraveur en gespecialiseerd in het ophogen en graveren van decors, raakte Just bevriend met de befaamde Deense beeldhouwer en zilversmid Mogans Ballin (1871-1914). Hij inspireerde Just en Alba zodanig, dat zij in 1918 hun eigen zilversmederij begonnen met de naam ‘Just Andersen’. In 1929 was het bedrijf dusdanig gegroeid dat besloten werd om het om te zetten in een Vennootschap. In deze jaren leverde Just Andersen ook ontwerpen aan andere bekende Deense zilversmeden, zoals Georg Jensen, A. Michelsen en P. Hertz. Just Andersen ontwierp zilveren objecten en vervaardigde sieraden in goud en zilver, maar zijn grote bekendheid verwierf hij met zijn ontwerpen in de onedele metalen.

Met name de ontwikkeling van het Disko-metaal, vernoemd naar de Diskobaai in Groenland, mag even apart genoemd worden. Disko-metaal was een uitvinding van Just Andersen zelf en bestond uit lood, tin en antimoon. De sculpturen die hij hiermee vervaardigde werden gemerkt met een ‘D’, en zijn bronzen beelden met een ‘B’. De beelden en andere objecten werden verkocht in zijn eigen winkels, die te vinden waren in Berlijn, Brussel, Londen, Los Angeles en New York. Daarnaast vervaardigde hij ook enige standbeelden voor het koninklijke hof, diverse gemeentes en kerken.