De glasfabriek Egermann is opgericht aan het begin van de 19e eeuw en gevestigd in de omgeving van Noord-Bohemen in de stad Novy Bor te Tsjechië.

De naam van het bedrijf is afkomstig van de beroemde glas technoloog en glasschilder, Friedrich Egermann, geboren 5 maart 1777 in Noord-Bohemen gestorven 1 januari 1864 in Haida.


Friedrich Egermann

Egermann leerde de verschillende productieprocessen en hoe te schilderen op porselein in Meissen Duitsland dat op dat moment het middelpunt van de porseleinvervaardiging was. Teruggekeerd in Novy Bor legde hij zich toe op het beschilderen van glas en experimenteerde met nieuwe glasdecoratie technieken.

–In 1817 – 1818 ontdekte hij een manier waarmee kleurloos glas van een gele laag kon worden voorzien.

–In 1829 vond hij het Lithyalin glas uit, het glas dat net op marmer leek bewerkte hij zo dat het de uitstraling kreeg van (half)edelstenen. Deze glazen edelsteen imitaties waren erg geliefd en hij verkocht ze dan ook in heel Europa.

–In 1832 deed hij zijn grootste uitvinding, het rode glasglazuur.

Rood was altijd een populaire kleur voor glas en tot die tijd was het de glasmakers slechts gelukt om robijnrood gekleurd glas te maken met behulp van het dure ingrediënt goud. Egermann had een manier gevonden om een robijnrood glazuur te maken met de hulp van koperionen een uitvinding die hem een rijk man maakte. Rond 1840 werd de formule gestolen en spoedig daarna verspreidde de techniek zich over Europa en de Verenigde Staten.

Friedrich Egermann kreeg talrijke prijzen en onderscheidingen voor zijn werk en was beroemd over de hele wereld.


Glasfabriek Egermann

Tegenwoordig produceert de glasfabriek in Novy Bor nog steeds het zogenaamde Egermann glaswerk dat op hun beroemde manier, geslepen, geëtst en gegraveerd word. Hierbij worden de artikelen die bestaan uit onder andere wijnglazen, vazen, karaffen, schalen enzovoorts niet alleen in de gele- en de beroemde rode glazuurvorm gemaakt maar ook in een groene- en een zwarte glazuurvorm variant.

De Egermann producten die van dikwandig glas gemaakt zijn worden eerst gekleurd (geglazuurd) waarna de meerderheid van de glazuurlaag wordt verwijderd door het weg te slijpen en te polijsten.

De decoraties van het Egermann glaswerk zijn soms eenvoudig zoals de druiventrossen, maar kunnen ook zeer gedetailleerd zijn zoals de landschappen met kastelen.

Doordat men bij de glasfabriek Egermann nog steeds de werkzaamheden uitvoert volgens de oude Boheemse tradities is elke vaas, schaal of glas een uniek product, gemaakt in navolging van de grote meester Friedrich Egermann.