Georg Jensen: “Zilver is het mooiste materiaal dat wij hebben. En zilver heeft een prachtige glans zoals maanlicht… een licht rechtstreeks genomen uit een Deense zomeravond. Bedekt door dauw, kan zilver eruitzien als een magische nevel.”


Een van de belangrijkste en beroemdste Deense zilversmeden is Georg Jensen. Georg Jensen werd geboren op 31 augustus 1866 (als zevende van acht kinderen) te Raadvad ten noorden van Kopenhagen als zoon van een messenslijper en dienstmeisje.

Op zijn 14e begon hij zijn opleiding als stagiaire bij een goudsmid te Kopenhagen, terwijl het eigenlijk zijn droom was om beeldhouwer te worden. In 1892 studeerde hij als student beeldhouwen af op de Koninklijke Academie voor Fijne Kunsten te Kopenhagen. Ondanks dat hij nooit succesvol is geweest als beeldhouwer heeft deze vroege opleiding zijn werk als zilversmid zeer beïnvloed.

Zijn beroemdheid, naam en reputatie dateren van 1904 toen hij een zilversmederij opende in een klein winkeltje in de Bredgade 36 te Kopenhagen. Georg Jensen vernieuwde de traditie van het zilversmeedwerk, door kunst en ambacht samen te voegen. Zijn door de Art Nouveau stijl geïnspireerde zilverwerk en juwelen kwamen al snel in de mode onder de welgestelden, daardoor was het voor hem mogelijk om zijn bescheiden atelier uit te breiden.10522 1 (Large) - kopieBij het oprichten van deze zilversmederij beschikte Georg Jensen over de buitengewone gave een staf aan te trekken van hoog getalenteerde kunstenaars, ontwerpers en vakmensen die zilveren producten creëerden in een combinatie van kunst en vakmanschap van de hoogste kwaliteit, waardoor zij beïnvloed werden door Jensen’s stijl, deze herkenbare stijl wordt ook wel de “Georg Jensen stijl” genoemd.

Georg Jensen overleed in 1935, hij werd slechts 69 jaar, maar over de gehele wereld staat zijn naam synoniem voor uitmuntend decoratieve Deense kunst en design.

Zie de artikelen van Georg Jensen te koop op onze website.