De Edinburgh Crystal Factory was een kristal- en glasfabriek in Schotland waar tussen 1867 en 2006 vrij geblazen en geslepen kristal vervaardigd werd.


Hun designafdeling creëerde een scala van fascinerende ontwerpen die door hun vakbekwame glasblazers en kristalslijpers (die beroemd waren om hun slijpwerk) in kristal werden uitgevoerd. Het assortiment van Edinburgh Crystal strekte zich uit tot het maken van klassieke traditionele vormen tot aan moderne creatieve glaskunst. Hoewel men er voornamelijk drinkglazen vervaardigde werden er ook karaffen, schalen, kommen en tafelbellen in verschillende uitvoeringen en maten gemaakt.

De Edinburgh Crystal Factory produceerde ook de glazen panelen voor de lantaarns op de koninklijke rijtuigen. De lantaarns zijn verguld en bekroond met een replica van de keizerlijke kroon. Elke lantaarn heeft een verschillend glazen paneel geëtst met de emblemen van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Hoewel het bedrijf Edinburgh Crystal in 2006 werd overgenomen door de Waterford Wedgwood groep, bestaat de fabriek niet meer en worden er tegenwoordig geen producten meer op de markt gebracht.