Verzamelaars van zilver vragen zich vaak af waarom het Birmingham Waarborg Kantoor (Birmingham Assay Office) als keurmerk het anker heeft, dit terwijl Birmingham midden in Engeland ligt en niets met de scheepvaart van doen heeft.


Het Birmingham Waarborg Kantoor is één van de vier testbureaus in het Verenigd Koninkrijk. Het is gevestigd in het Jewellery Quarter, Birmingham.
De andere testbureaus zijn: Londen, dat als keurmerk het luipaardhoofd heeft, Sheffield, dat tegenwoordig als keurmerk de roos heeft, dat was vroeger de kroon en Edinburgh dat als keurmerk een kasteel heeft.

De ontwikkeling van de zilverindustrie in de 18e eeuw in Birmingham werd belemmerd door de wettelijke vereiste dat items van zilver moesten worden getest bij de dichtstbijzijnde waarborg kantoren in Chester en Londen. Het probleem was dat beide plaatsen op grote afstand van Birmingham aflagen en dat de zilversmeden op weg naar de waarborg kantoren in Chester en Londen vaak overvallen werden.

Matthew Boulton 1728 – 1809 die “The father of Birmingham” werd genoemd en de andere grote industriëlen van Birmingham trokken samen met de zilversmeden van Sheffield naar het Parlement om het verzoek in te dienen voor de oprichting van waarborg kantoren in hun steden.
Ondanks de vastberaden oppositie van de zilversmeden in Londen is in maart 1773 een Act of Parliament goedgekeurd, slechts een maand nadat het oorspronkelijke verzoekschrift aan het parlement werd voorgelegd, om Birmingham en Sheffield het recht te geven om zilver te keuren.
Het Birmingham Waarborg Kantoor opende op 31 augustus 1773 en was aanvankelijk actief vanuit drie kamers in de King’s Head Inn in New Street met slechts vier medewerkers en was alleen op dinsdag geopend. De eerste klant op die dag was Matthew Boulton…


Waarom het Birmingham Waarborg Kantoor het Anker als keurmerk heeft!

Het keurmerk van het Birmingham Waarborg Kantoor is het Anker en dat van het Sheffield Waarborg Kantoor was de Kroon.

Het verhaal gaat dat de vergaderingen voorafgaand aan de start van zowel de Birmingham als Sheffield waarborg kantoren in 1773 werden gehouden in een herberg genaamd de Crown and Anchor Tavern (Kroon en Anker Taveerne) die gevestigd was in Londen. Op het moment dat men een symbool moest kiezen voor het keurmerk van het waarborg kantoor koos men voor de naam van de herberg, maar wie kreeg nu het symbool van de kroon en wie van het anker?

Dit werd beslist door simpelweg een munt op te gooien! Hierdoor kreeg Birmingham het Anker als keurmerk en Sheffield de Kroon.