Medicijnlepels

Medicijnlepels ook wel ziekenlepels genoemd bestaan al sinds de 18e eeuw.
Er bestaan echter twee verschillende type medicijnlepels.

De medicijnlepels die gebruikt werden om er vloeibare medicijnen (bijvoorbeeld wonderolie) aan patiënten mee toe te dienen. Deze lepels zijn klein met een korte steel. Soms hebben de lepels aan beide kanten van de steel een lepelbak van verschillende grootte en er bestaan er die een opklapbaar deksel hebben.

Verder zijn er de medicijnlepels met een lange steel en een kleine lepelbak de zogenaamde flessenlepels die voornamelijk werden gebruikt door apothekers. Met de lange steel kon hij gemakkelijk in de diepe apothekerspotten en hoge flessen komen om het medicijn (poeders) op te scheppen.

De medicijnlepels werden meestal in zilver gemaakt omdat zilver desinfecterend werkt, ook zijn er lepels bekend die van goud zijn gemaakt. Tegenwoordig maakt men medicijnlepels van kunststof, hiermee worden zowel vloeibare medicijnen als pillen toegediend.

Medicijnschuitjes – Ziekenbekers

Héél iets anders wat men vroeger voor het toedienen van medicijnen gebruikte zijn de medicijnschuitjes en de ziekenbekers.

Medicijnschuitjes zijn kleine ovale kommetjes met een platte bodem die voorzien zijn van een tuit met deksel die voorzien is van een uitsparing aan het uiteinde. Hiermee kon men het vloeibare medicijn makkelijk aan de patiënt toedienen. Soms hebben deze schuitjes een handvat.

Ziekenbekers zijn een klein formaat bekers (zoals een geboortebeker) die voorzien zijn van een handvat en een drinktuit.

Medicijnschuitjes en ziekenbekers werden in aardewerk, porselein, zilver, verguld zilver en tin gemaakt.