Vleespennen of spiesen (Nederland) in België of Frankrijk hâtelets atelettes of brochettes in Duitsland spießen en in Engeland skewers genaamd worden ook wel te koop aangeboden als briefopener wat zij eigenlijk niet zijn!
De verwarring is logisch als je bedenkt dat deze spiesen (meestal uitgevoerd in massief zilver of verzilverd metaal) al tientallen jaren niet meer in gebruik zijn.
In de vroeg negentiende eeuw werden deze spiesen veelvuldig gebruikt door de topchefs van de duurste restaurants in Frankrijk en Engeland om als sierobject te dienen op de koude en warme schotels die opgediend werden tijdens het banket. Men stak ze ter verfraaiing vaak in vlees- of wildgerechten zoals, everzwijn of hert, maar werden ook gebruikt om in lamsvlees, kalkoen, pasteien of koude visschotels te steken.
De chefs uit die tijd konden zich met deze spiesen geheel uitleven en hun creativiteit de vrije loop laten! Er werden dan ook allerlei combinaties van etenswaren aan de spiesen geregen voordat men ze in de schotels stak, zoals bijvoorbeeld paddestoelen, rivierkreeft, garnalen, wortelen, rapen, truffels, zwezeriken, gekristalliseerd fruit, kersen, aardbeien, enzovoort, enzovoort.
De laatste jaren komt men de spiesen sporadisch tegen bij de al langer bestaande slagerijen waar men ze nog vanaf vroeger in hun bezit hebben en waar men ze dan ook nog weten te gebruiken. Deze spiesen zijn meestal bekroond met afbeeldingen van een varken of rund.
Tegenwoordig zijn de spiesen een geliefd verzamelobject ook al omdat er zoveel verschillende bestaan. En men ziet dat ze nu ook weer gebruikt gaan worden bij historische kookclubs of door de kleine chefs thuis met een hang naar vroegere tijden.