Shop


Suikerklontjestang / Kandijtang

225.00

Zilversmid: Antonius Hendrikus der Kinderen

Plaats: Den Bosch

Stijl: Biedermeier

Jaarletter: V = 1855

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: 14 cm lang

Gewicht: 33 gram

Deze suikerklontjestang / kandijtang is gemaakt in Den Bosch / ‘s-Hertogenbosch door Antonius Hendrikus der Kinderen (meesterteken DK boven 44 in vierkant) in het jaar 1855 (jaarletter V). De zilveren Biedermeier suikerklontjestang / kandijtang is gegraveerd met een bloemmotief en de stelen zijn uitgezaagd in een klaverviermotief. De tang weegt 33 gram en is 14 cm lang. Aan de binnenzijde van de handgesmede tang kan men de hamerslagen zien waarmee de zilversmid de tang gevormd heeft.


Antonius Hendrikus der Kinderen geboren in 1823 te Den Bosch / ‘s-Hertogenbosch overleden in 1867 te Den Bosch / ‘s-Hertogenbosch was een Nederlands goud- en zilversmid. Der Kinderen ging op de jonge leeftijd van 19 jaar naar Parijs om het vak van goud- en zilversmid te leren. Toen hij na enkele jaren terugkeerde in Den Bosch / ‘s-Hertogenbosch was hij een zéér bedreven goud- en zilversmid geworden en ging van 1845 tot 1867 als zelfstandig goud- en zilversmid aan de slag. Der Kinderen die godsdienstig was deed veel werk voor de kerk. Antonius Hendrikus der Kinderen is vooral bekend geworden door zijn virtuoos sierlijk uitgezaagd en gegraveerd schepwerk dat bij andere zilversmeden gewaardeerd werd en navolging kreeg. Het zilver van Antonius Hendrikus der Kinderen is zéér geliefd bij verzamelaars.


Een klavervier of klavertjevier wordt in de plantenwereld als een zeldzaamheid gezien. Al sinds de middeleeuwen is het klavervier of klavertjevier een zeldzaamheid en wordt daardoor gezien als een geluksbrenger. Volgens de overlevering stelt elk deelblad van de klavervier of klavertjevier iets voor: het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde geluk.