Dit pepermuntdoosje / pillendoosje is gemaakt in Schoonhoven door Nicolaas de Gidts (meesterteken G89 in langwerpige zeshoek) in het jaar 1877 (jaarletter S). Het aparte in Neostijl uitgevoerde kussenvormige en gecontourneerde pepermuntdoosje / pillendoosje is aan de boven- en onderzijde vervaardigd met filigrainwerk* in een vierkant met eromheen een parelrand. Het deksel heeft in het midden een ster in een cirkel met parelrand en op de hoeken vier jacobsschelpen. Aan de onderkant staat het pepermuntdoosje / pillendoosje op vier bolpootjes. Het pepermuntdoosje / pillendoosje weegt 51 gram en is 5.4 cm lang bij 5.4 cm breed bij 3 cm hoog. Het pepermuntdoosje / pillendoosje heeft gebruikssporen.
*Filigrain of filigraan is een vorm van fijn zilver- goudsmeedwerk waarbij de edelsmid dunne gedraaide draden en bolletjes van goud of zilver op een ondergrond soldeert. Ook kan hij de draden aan elkaar solderen waarbij men een kantachtige uitstraling verkrijgt (opengewerkt filigrain).
Zilversmid: Nicolaas de Gidts
Nicolaas de Gidts geboren 17 februari 1819 in Schoonhoven overleden 17 juli 1897 in Schoonhoven was een Nederlands zilversmid.
Toen Nicolaas de Gidts zijn vader, Johannes Adrianus de Gidts op 29 augustus 1849, kwam te overlijden nam hij zijn zaak over. Nicolaas de Gidts was daar werkzaam van 24 augustus 1849 tot 23 juli 1897 en was gespecialiseerd in het maken van klein zilverwerk zoals doosjes en tasbeugels.
Tussentijds in 1862 is Nicolaas de Gidts een winkel in Gouda begonnen waar hij handelswaren zoals hout, touw en gereedschap voor de tuinbouw verkocht. Tevens is hij in deze periode opperman bij een metselaar geweest.
In 1864 echter is hij weer terug in Schoonhoven waar hij zijn beroep als zilversmid weer opnam.
In 1871 is hij een fusie aangegaan met Gerrit Kuijlenburg dit hield echter maar korte tijd (twee maanden) stand en na ontbinding ging ieder weer voor zichzelf en voor eigen rekening werken.