Shop


Theebus

450.00

Zilversmid: Cornelis Ernst Held

Plaats: Amsterdam

Stijl: Biedermeier

Keur: Zwaardje 1814 – 1905

Materiaal: Kristal / 2e gehalte zilver

Afmetingen: Diameter 8.7 cm 14.1 cm hoog

Gewicht: 370 gram

Van deze in Biedermeier stijl uitgevoerde theebus is het zilveren montuur en dop gemaakt in Amsterdam door Cornelis Ernst Held (meesterteken H kelk in langwerpige zeshoek) tussen 1861 en 1885 gekeurd met het zilverkeur zwaardje (dit is het gehaltemerk voor kleine zilveren werken). Het zilveren montuur is gegraveerd met c-vormige voluten. De zilveren dop is in repoussé techniek* met c-vormige voluten, blad- en bloemmotieven uitgevoerd. De theebus die een peervorm heeft is mondgeblazen, geslepen en gepolijst. Het kristallen reservoir heeft aan de boven- en onderzijde acht op de hand geslepen ronde lenzen en in het midden acht geslepen ribben. Tevens heeft de theebus een opstaande voet die aan de onderzijde voorzien is van een geslepen ster. De theebus weegt 370 gram is 14.1 cm hoog en heeft een diameter van 8.7 cm.

*Repoussé is een metaalbewerkingstechniek waarbij het metaal wordt gesmeed door er vanaf de achterkant op te hameren om zodoende een voorstelling in reliëf te creëren.


Cornelis Ernst Held geboren 29 september 1831 in Amsterdam was een Nederlands zilversmid die van 1856 tot 1895 werkzaam was in Amsterdam.


“Rond 1800 dronk bijna iedereen in Nederland thee dit had tot gevolg dat driekwart van de bierbrouwerijen stopten met het brouwen van bier!”

Lees ook het blog: Thee