Shop


Sauslepel

395.00

Zilversmederij: Pieter Zöllner & Willem Nicolaas Beijder

Plaats: Rotterdam

Stijl: Biedermeier

Model: Rococo

Jaarletter: V = 1855

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: 17.6 cm lang

Gewicht: 48 gram

SKU: 10093 Categorieën: , , ,

Sauslepel gemaakt in Rotterdam door Pieter Zöllner & Willem Nicolaas Beijder (meesterteken Z&B boven XX in vierkant) in het jaar 1855 (jaarletter V). De zilveren Biedermeier sauslepel heeft een gegoten steel en gedreven lepelbak die voorzien is van gegraveerde bloemmotieven, rocailles, c-vormige voluten en drie hoog gedreven verschillende soorten bloemen op een gegranuleerde ondergrond. De sauslepel weegt 48 gram en is 17.6 cm lang. De lepelbak is 7 cm lang bij 5.5 cm breed.


Zilversmeden: Pieter Zöllner & Willem Nicolaas Beijder

Pieter Zöllner geboren 14 oktober 1806 in Rotterdam overleden 20 april 1894 in Rotterdam was een Nederlands zilversmid werkzaam in Rotterdam van 1849 tot 1871.

Willem Nicolaas Beijder (geboorte- en overlijdensgegevens zijn onbekend) was een Nederlands zilversmid werkzaam in Rotterdam van 1849 tot 1871.

Pieter Zöllner & Willem Nicolaas Beijder werkten tussen 1849 en 1871 samen onder de naam Zöllner & Beijder. Zij waren gespecialiseerd in het maken van zilverwerken van hoge kwaliteit zoals koffie- en theeserviezen, koektrommels en theebussen. Voor de kerk maakten zij religieus zilver zoals avondmaalkannen en avondmaalbekers. Tevens produceerden zij allerlei andere zilverwerken zoals inktstellen en divers schepwerk waaronder saus- en soepdienlepels, dit alles in hun direct herkenbare eigen stijl.

Werk van Pieter Zöllner en Willem Nicolaas Beijder bevindt zich in de collectie van Museum Rotterdam en het Rijksmuseum.