Shop


Dessertlepel

65.00

Zilversmid: H.A. Schuss

Plaats: Amsterdam

Stijl: Biedermeier

Model: Spatel dubbelrondfilet

Jaarletter: W = 1856

Materiaal: 1e gehalte zilver

Afmetingen: 14.4 cm lang

Gewicht: 33 gram

Deze dessertlepel is gemaakt in Amsterdam door H.A. Schuss (meesterteken HAS onder anker in vierkant) in het jaar 1856 (jaarletter W). De 1e gehalte zilveren Biedermeier dessertlepel is uitgevoerd in spatel dubbelrondfilet met een schelpmotief in de steel. De dessertlepel weegt 33 gram en is 14.4 cm lang. Het meesterteken is door de smalle steel moeilijk leesbaar.


Een dessertlepel wordt gebruikt om er nagerechten zoals bijvoorbeeld yoghurt, vla, pudding of ijs mee te eten. Doordat de dessertlepel qua formaat op een koffie- of theelepel lijkt wordt hij hier vaak mee verward, de dessertlepel heeft echter een diepere bak en vaak een wat langere steel. De lengte van een dessertlepel ligt ongeveer tussen de 15 en 20 cm.


Bij bestek gemaakt in de 18e en 19e eeuw werden de stelen (die vervormd waren door de ingeslagen keuren) weer terug in vorm gebracht door de zilversmid. Hierdoor kwam het dat de keuren vaak minder goed leesbaar waren.


Zilversmid H.A. Schuss

Hendrik Adolph (H.A.) Schuss geboren 30 oktober 1802 en op 21 november 1802 gedoopt in de Oude kerk in Amsterdam (overleden in Amsterdam vermoedelijk in 1867) was een Nederlands goud- en zilversmid (meesterteken HAS onder anker in vierkant) werkzaam in Amsterdam van 1826 tot 1867.

Op 8 september 1829, bijna vijf maanden na zijn huwelijk, schreef Hendrik Adolph Schuss zich in bij de waarborg. Hij is negen maal verhuisd. Na Hendrik Adolph Schuss overlijden zette zijn oudste zoon Wilhelmus Franciscus de firma voort. Diens weduwe Johanna Maria Bruning continueerde het bedrijf na zijn dood. Nadat zij door de notaris was opgelicht werd besloten niet meer zelfstandig te blijven. De vier zonen Schuss die in het bedrijf werkzaam waren gingen in op het aanbod van de firma J.M. Van Kempen om in Voorschoten te komen werken.

Goud- en zilversmid Hendrik Adolph (H.A.) Schuss was gespecialiseerd in het maken van handgesmede zilverwerken (schepwerk) van hoge kwaliteit.