Shop


Jamlepel / Confiturenlepel

65.00

Ontwerp: Hendrik Jacobus Valk

Zilversmederij: Gerritsen & van Kempen

Plaats: Zeist

Model: Punfilet

Jaarletter: K = 1946

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: 17 cm lang

Gewicht: 26 gram

Jamlepel / confiturenlepel gemaakt in Zeist door Gerritsen & van Kempen (meesterteken V.K. in G) in het jaar 1946 (jaarletter K met kroon*). De door Hendrik Jacobus Valk ontworpen jamlepel / confiturenlepel is uitgevoerd in model puntfilet. De zilveren lepel weegt 26 gram en is 17 cm lang.


*Ter herinnering aan de bevrijding in 1945 werd door het waarborgkantoor de letter K voorzien van een kroontje. De jaarletter K werd gebruikt van 1 november 1945 tot en met 31 december 1946.


Hendrik Jacobus Valk (1863 – 1940) was als chef tekenkamer werkzaam bij de firma J.M. van Kempen & Zonen te Voorschoten. Voor hun ontwierp hij het bestekmodel “89 Puntgroef ” (wat men nu Puntfilet noemt) en het theeservies model “1513 Versailles” die in 1916 voor het eerst in productie werden genomen. In september 1924 verliet hij de firma J.M. van Kempen & Zonen te Voorschoten en ging werken bij de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Gouden en Zilveren werken Gerritsen & van Kempen te Zeist. Daar heeft H.J. Valk het servies “Cardinaal” ontworpen wat eigenlijk een variant op het eerder ontworpen servies “1513 Versailles” was. In Zeist werd de fabricage van servieswerk sterk uitgebreid en werd de productie van ouderwets Art Nouveau bestek stopgezet en vervangen door moderne modellen met gehamerde stelen en bescheiden Amsterdamse School ornamenten, H.J. Valk was verantwoordelijk voor het ontwerp van tenminste vier van deze nieuwe bestek modellen. Hendrik Jacobus Valk ging in 1933 op zeventigjarige leeftijd met pensioen.