Shop


Stel kandelaars “The Diamond Princess”

285.00

Gieterij: James Clews and Sons

Land: Engeland

Plaats: Birmingham

Periode: 20e eeuw

Tijdperk: Victoriaans

Model: “The Diamond Princess”

Materiaal: Messing

Afmetingen: 27.4 cm hoog

Gewicht: 1235 gram

SKU: 30018 Categorieën: , ,

Dit stel messing kandelaars genaamd “The Diamond Princess” is gemaakt in de eerste helft van de 20e eeuw in Birmingham Engeland door James Clews and Sons. De kandelaars waarvan de balustervormige stelen zijn uitgevoerd met een gefacetteerde knop (Diamond) zijn 27.4 cm hoog, hebben een vierkante voet met afgeschuinde hoeken van 10.3 cm bij 10.3 cm en wegen samen 1235 gram. De kandelaars zijn geschikt voor kaarsen met een diameter van 2.1 cm en hebben een bobèche (kaarsvetopvanger) met een diameter van 5.1 cm. Bij één kandelaar zit een gaatje in de voet en heeft de bobèche een kleine beschadiging zie geel omkaderde gedeeltes op afbeeldingen.


De “Diamond” kandelaars zijn uitgegeven om het zestig jarig (diamanten) jubileum van Koningin Victoria te vieren in 1897 ter herinnering aan de kroning van Koningin Victoria op 28 juni 1837 in Westminster Abbey. De kandelaars zijn gegoten door James Clews and Sons in Birmingham makers van kwaliteitskandelaars aan het eind van de negentiende eeuw / begin 20e eeuw en uitgegeven in vijf afmetingen met verschillende designs, genaamd: de Ace of Diamonds, de King of Diamonds, de Queen of Diamonds, de Diamond Prince en de Diamond Princess. De kandelaars zijn voorzien van een zogenaamd “Push up ejection meganism” (duwuitwerp-mechanisme) een patent van James Barlow sinds 1839, hiermee kon men na het branden van een kaars op een gemakkelijke wijze de kaarsstomp of het overgebleven kaarsvet, wat in de kandelaar achterbleef na het branden van een kaars, verwijderen. James Barlow Brass Candlestick Maker te Birmingham was een fabrikant van diverse messing en koperen gebruiksartikelen.


De kandelaars zijn op de voet gestempeld met: The Diamond Princess en op de tegenover liggende zijde met: English Rd 385856 dit is het Engelse design nummer dat op 18 januari 1902 geregistreerd werd. De kandelaars zijn echte “verzamelobjecten” maar het belangrijkste is dat men ze nog steeds gewoon kan gebruiken!


Lees ook het blog: Koper Messing Brons Tin