Shop


Schilderij Ganesha

160.00

Soort object: Schilderij

Voorstelling: Ganesha

Kunstenaar: Onbekend

Periode: 20e eeuw

Stijl: Figuratief

Materiaal: Papier

Afmeting afbeelding: 16.7 cm bij 10.7 cm

Afmeting lijst: 26.7 cm bij 21 cm

Dit schilderij met het portret van Ganesha is omstreeks de jaren vijftig van de twintigste eeuw vervaardigd. Het portret dat voorzien is van glazen stras steentjes en imitatie pareltjes heeft een houten goudkleurige lijst en is uitgevoerd met een met groen zijde beplakt passe partout. De afmeting van het portret is aan de binnenzijde van het passe partout gemeten 16.7 cm lang bij 10.7 cm breed. Aan de buitenzijde van de lijst gemeten is de afbeelding 26.7 cm lang bij 21 cm breed. De lijst heeft lichte, gebruikelijke ouderdomssporen.


Ganesha is de brenger van geluk, kennis en wijsheid. Tevens is hij de beschermheilige van reizigers waarbij hij helpt bij het inslaan van een nieuwe weg. Ganesha staat altijd aan het begin van iets zoals bijvoorbeeld een nieuwe baan of een verhuizing.


Er bestaan veel verschillende voorstellingen van Ganesha, waarbij hij telkens met andere attributen afgebeeld wordt.

Op de voorstelling hierboven is Ganesha afgebeeld met vier handen, waarin hij in één hand een bijl vast heeft (de bijl bevrijd de mens van alle banden), in de andere hand heeft hij een kom met zoete balletjes (laddoo’s) vast (deze symboliseren de beloning voor een wijs en oprecht leven) en in de andere twee handen heeft hij een lotusbloem (padma) vast (deze symboliseren het ontwaken van het bewustzijn). Tevens is hij afgebeeld zittend op een troon met een dikke blote buik, een olifantenkop met één slagtand en tussen zijn ogen (boven zijn slurf) het symbool voor ohm: de klank (vibratie) waaruit het heelal is ontstaan. Op zijn hoofd draagt hij een rijkelijk versierde kroon die het goddelijke symboliseert. Aan zijn voeten zit een rat die zijn persoonlijk vervoermiddel (vahana) is.