Shop


Kandelaar “The King of Diamonds”

155.00

Gieterij: James Clews and Sons

Land: Engeland

Plaats: Birmingham

Periode: 19e eeuw

Tijdperk: Victoriaans

Model: “The King of Diamonds”

Materiaal: Messing

Afmetingen: 31.5 cm hoog

Gewicht: 974 gram

SKU: 30020 Categorieën: , ,

Deze messing kandelaar genaamd “The King of Diamonds” is gemaakt in Birmingham Engeland door James Clews and Sons tijdens de tweede helft van de 19e eeuw de Victoriaanse periode die liep van 1837 tot 1901. De kandelaar waarvan de balustervormige steel is uitgevoerd met een gefacetteerde knop (Diamond) is 31.5 cm hoog, heeft een vierkante voet met afgeschuinde hoeken van 12.1 cm bij 12.1 cm en weegt 974 gram. De kandelaar is geschikt voor kaarsen met een diameter van 2.5 cm en heeft een bobèche (kaarsvetopvanger) met een diameter van 6.3 cm. Bij de kandelaar is het ronde duwschijfje van het “Push up ejection mechanism” (duwuitwerp-mechanisme) kwijtgeraakt zie geel omkaderd gedeelte op afbeelding.


De “Diamond” kandelaars zijn uitgegeven om het zestig jarig (diamanten) jubileum van Koningin Victoria te vieren in 1897 ter herinnering aan de kroning van Koningin Victoria op 28 juni 1837 in Westminster Abbey. De kandelaars zijn gegoten door James Clews and Sons in Birmingham makers van kwaliteitskandelaars aan het eind van de negentiende eeuw en uitgegeven in vijf afmetingen met verschillende designs, genaamd: de Ace of Diamonds, de King of Diamonds, de Queen of Diamonds, de Diamond Prince en de Diamond Princess. De kandelaars zijn voorzien van een zogenaamd “Push up ejection meganism” (duwuitwerp-mechanisme) een patent van James Barlow sinds 1839, hiermee kon men na het branden van een kaars op een gemakkelijke wijze de kaarsstomp of het overgebleven kaarsvet, wat in de kandelaar achterbleef na het branden van een kaars, verwijderen. James Barlow Brass Candlestick Maker te Birmingham was een fabrikant van diverse messing en koperen gebruiksartikelen.


De kandelaar heeft zijn naam: The King of Diamonds gestempeld op de voet en is een echt “verzamelobject” maar het belangrijkste is dat men hem nog steeds gewoon kan gebruiken!


Lees ook het blog: Koper Messing Brons Tin