Shop


Dienblad

75.00

Gieterij: Firma C. Kurz & Co. Holland

Plaats: Tiel / Zeist

Periode: 20e eeuw

Stijl: Jugendstil

Materiaal: Tin

Afmetingen: 21 cm lang 12 cm breed

Gewicht: 297 gram

SKU: 30027 Categorieën: , ,

Dit tinnen dienblaadje in Jugendstil stijl is gemaakt na 1935 in Nederland bij de Firma C. Kurz & Co. Holland. Het blaadje is 21 cm lang 12 cm breed en weegt 297 gram aan de onderkant is het blaadje gestempeld met (CK & Co Kurz 95% Edeltin Holland in een cirkel).


Firma C. Kurz & Co. Holland: Na technisch vakmanschap in metaalbewerking te hebben opgedaan bij Daalderop richtte Coen Kurz in 1896 de firma C. Kurz & Co. Holland in Tiel op. Deze firma produceert vanaf 1935 tinnen producten in de stijl van de Duitse Jugendstil, de Nieuwe kunst en later de Amsterdamse School. Het bedrijf floreerde en een tweede generatie nam de fabriek over. In 1985 start de firma Kurz met de overname van andere tinbedrijven en groeide zo uit tot een bedrijf met 100 werknemers. In 1987 werd besloten de fabriek te verplaatsen naar Zeist.


Al ver voor de Romeinse tijd waren er tinmijnen, het werd toen Stannum genoemd. Tin is van oorsprong zilverkleurig, het is een misverstand om te denken dat er zilver in “zilvertin” zit. Het verschil in kleur komt omdat zilvertin gepolijst is waardoor het de originele zilveren glans krijgt en het donkere tin gepatineerd is door het in een zuurbad te dompelen. Tinnen gebruiksvoorwerpen zijn bij voorkeur gemaakt van 95% tin met een toevoeging van 5% antimoon en koper, dit is om de hardheid, sterkte en taaiheid van het tinnen voorwerp te bevorderen.


Lees ook het blog: Koper Messing Brons Tin