Shop


Stel compotelepels

325.00

Zilversmid: Theodorus Lambertus Uriot

Plaats: Amsterdam

Stijl: Biedermeier

Jaarletter: P = 1874

Materiaal: 2e gehalte zilver

Afmetingen: 20.5 cm lang

Gewicht: 65 gram

SKU: 10379 Categorieën: , , ,

Dit stel compotelepels is gemaakt in Amsterdam door Theodorus Lambertus Uriot (meesterteken aambeeld boven FLU in vierkant) in het jaar 1874 (Jaarletter P). De zilveren Biedermeier compotelepels zijn gegraveerd met meander-, stippel-, bloemmotieven en c-vormige voluten, wegen samen 65 gram en zijn 20.5 cm lang. De lepelbakken zijn 7.2 cm lang bij 4.3 cm breed.


Compote is een ingekookt vruchtenmengsel dat bestaat uit suiker, specerijen en soms likeur. Vaak wordt het geserveerd als bijgerecht bij een diner. Voor het bereiden van compote gebruikt men bijvoorbeeld peren, pruimen, abrikozen, kersen en aardbeien. In compote zitten nog hele stukjes fruit, hierbij onderscheidt appelcompote zich van appelmoes. Ook bestaat er compote van zuidvruchten het zogenaamde “tutti frutti”.


Theodorus Lambertus Uriot geboren 7 november 1817 in Amsterdam overleden 9 januari 1891 in Amsterdam was een Nederlands zilver-, goud- en edelsmid die zijn opleiding kreeg bij zijn vader Pieter Lodewijk Uriot (gedoopt als Petrus Ludovicus Uriot) die in Amsterdam een zilversmederij in klein werk had. Theodorus Lambertus Uriot die al in 1847 als goudsmid vermeld wordt, werd pas in 1858 als werkmeester bij het kantoor waarborg ingeschreven. Theodorus Lambertus Uriot was van 1858 tot 1878 werkzaam in Amsterdam als zelfstandig zilver-, goud- en edelsmid en produceerde voornamelijk serveergerei (schepwerk). Vanaf 1878 tot 1891 associeert hij zich met zijn zoon Pierre Louis onder de naam Firma T.L. Uriot en Zoon. Na het overlijden van zijn vader zet Pierre Louis tot 1909 het bedrijf voort onder dezelfde naam.