Shop


Stel belegvorken / Stel zuurvorken / Stel citroenvorken

175.00

Ontwerper: Johan Rohde

Zilversmederij: Georg Jensen

Land: Denemarken

Plaats: Kopenhagen

Periode: 20e eeuw

Stijl: Art Deco

Model: Acorn

Jaar: Na 1945

Materiaal: 1e gehalte zilver

Afmetingen: 11.7 cm lang

Gewicht: 28 gram

Dit stel belegvorken / stel zuurvorken / stel citroenvorken* in foedraal en uitgevoerd in het Acorn model ontworpen in 1915 door Johan Rohde* is gemaakt in Kopenhagen Denemarken bij de wereldberoemde zilversmederij van Georg Jensen (meesterteken GEORG JENSEN in gestippeld ovaal) dit meesterteken was in gebruik na 1945. Tevens is dit stel belegvorken / stel zuurvorken / stel citroenvorken gekeurd met STERLING DENMARK een aanduiding voor eerste gehalte zilver. Het zilveren stel belegvorken / stel zuurvorken / stel citroenvorken is 11.7 cm lang en wegen samen 28 gram. Citroenvorken worden gebruikt om dunne schijfjes citroen in de thee te doen. Natuurlijk kan men deze vorkjes ook gebruiken voor het opprikken van vleesbeleg, zuur (augurken en uitjes) en als olijfvorken. Het stel belegvorken / stel zuurvorken / stel citroenvorken heeft lichte gebruikssporen.


*Citroenvorken

– Citroenvorken worden gebruikt bij de afternoon tea om dunne schijfjes citroen in de thee te doen. Bij gebruik van citroen in de thee wordt de citroen in héél dunne schijfjes gesneden en samen met een liefst zilveren theepot, melk en suiker op een serveerschaal geplaatst.

– Er zijn theesoorten die gewoon om citroen vragen bijvoorbeeld: Earl Grey Tea, deze wordt gemaakt met bergamot dat al een citrussmaak heeft. Door bij deze thee wat extra citroen toe te voegen wordt een kopje Earl Grey Tea een stuk smakelijker.

– Bij een formele afternoon tea die volgens traditie om vier uur ’s middags begint wordt flink uitgepakt, men gebruikt hierbij een verscheidenheid aan zilverwerk zoals: (thee)lepels, messen, vorken, suiker- en theepotten, melkkannen en serveerschalen. Tevens komt het beste servies (kopjes en bordjes) op tafel samen met het (damasten) tafellinnen zoals tafelkleden en servetten.

– Bij de afternoon tea waarbij men natuurlijk uit een groot aantal verschillende soorten thee kan kiezen, wordt gebak, scones en sandwiches geserveerd.

– Afternoon tea is meer dan een vieruurtje, het was eigenlijk een sociaal gebeuren voor de hogere stand en een periode tussen lunch en avondmaal dat omstreeks acht uur ’s avonds wordt geserveerd.


*Johan Rohde

– Johan Rohde was schilder en ontwerper toen hij in 1906 begon aan zijn samenwerking met Georg Jensen. Hij was één van de nauwst betrokken medewerkers van Jensen. Het Acorn model is van zijn hand en één van de meest beroemde ontwerpen ooit geproduceerd door de Jensen Zilversmederij. Zonder twijfel, had Johan Rohde’s ‘uitstekende smaak en gevoel voor mooie lijnen’ een grote invloed op de ontwikkeling van de onderscheidende “Jensen stijl”.

Lees ook het blog: Johan Rohde, het blog: Zilver uit Denemarken en het blog: Georg Jensen