Toen ik een jongetje van een jaar of tien was stond in mijn ouderlijk huis bij de spiegel in de gang een beeldje van een meisje zittend onder een paraplu.
Het beeldje “onder moeders paraplu” heeft er jarenlang gestaan en was in de loop der jaren al vele malen stukgevallen en door mijn moeder weer opnieuw in elkaar gelijmd.

Het beeldje was … een Hummeltje.

Ik heb het beeldje altijd leuk gevonden en het gaf mij een gevoel van nostalgie.
Jaren later bij het bezoeken van de de kerstmarkt in Düsseldorf bezochten wij ook de grote warenhuizen en bij één van deze verkochten zij ook het Hummeltje van een meisje zittend onder een paraplu, maar de prijs was hoog en heb het niet gekocht.

Een paar jaar geleden liep ik bij een bevriend antiquair weer tegen deze beeldjes aan.
Hij had een aantal beeldjes ingekocht bij een geautoriseerde winkel van M.I. Hummel figuren die de verkoop van deze beeldjes beëindigd had.
Ik was verbaasd over de lage prijzen die tegenwoordig voor deze kwalitatief hoogwaardige beeldjes gevraagd werden (de beeldjes waren in de loop der jaren uit de mode geraakt) en kocht er een paar.

Vanaf die tijd heb ik mij wat meer verdiept in Hummel beeldjes en hoop dat de jongere generaties die niet bekend zijn met deze beeldjes er weer geïnteresseerd in raken.

De porseleinen beeldjes zijn gemaakt naar het ontwerp van kunstenares Berta Hummel beter bekend onder haar naam Zuster Maria Innocentia Hummel geboren 21 mei 1909 gestorven 6 november 1946.

Zuster M.I. Hummel die aan de Academie voor Toegepaste Kunsten in München, Duitsland had gestudeerd maakte tekeningen van kinderen die gepubliceerd werden op ansichtkaarten.

De tekeningen werden opgemerkt door Franz Goebel die met haar een afspraak maakte om er in zijn porseleinfabriek in Oeslau Rödental West-Duitsland porseleinen beeldjes van te maken.

Franz Goebel nam kunstenaars in dienst die van de tweedimensionale tekeningen driedimensionale beeldjes creëerden.

Van deze beeldjes werden mallen gemaakt waarin de Hummel beeldjes met vloeibaar porselein gegoten konden worden.

Nadat ze uit de mal kwamen werden de beeldjes nog nabewerkt en op de hand beschilderd (op sommige beeldjes zijn aan de onderkant de initialen van de schilders nog aanwezig).

De eerste Hummel beeldjes die bij de porseleinfabriek Goebel gemaakt zijn stammen uit 1935.

Hoewel de productie klein was tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze na de oorlog populair bij de Amerikaanse soldaten die gestationeerd waren in West-Duitsland die de beeldjes naar hun familie en geliefden in de Verenigde Staten stuurden.

Dit verklaart misschien dat er zoveel Hummel beeldjes en verzamelaars van deze beeldjes in de Verenigde Staten zijn.

Beweerd wordt dat het Donald E. Stephens Museum of Hummels in Illinois Verenigde Staten, waar meer dan 1000 zeldzame Hummel beeldjes worden tentoongesteld, de grootste collectie ter wereld heeft.

In 1994 richt haar zuster Centa Hummel in het ouderlijk huis in Massing Duitsland, het Berta Hummel Museum op waar tekeningen, schilderijen en de grootste collectie M.I. Hummel beeldjes van Europa tentoongesteld worden.

De Goebel porseleinfabriek heeft de productie in oktober 2008 beëindigd.

Zie de artikelen van M.I. Hummel te koop op onze website.